Politico: Az EU nem dughatja homokba a fejét – csehül áll a migrációs politika

Fotó AFP, Sefa Karacan

Az EU nem dughatja homokba a fejét: a Csehország által bevezetett ideiglenes határellenőrzés is rámutat, hogy a kontinensen áthaladó jelenlegi migrációs áramlások kihasználják a szabad mozgást – mutat rá a Politico című brüsszeli lap cikke, amely alátámasztottnak véli Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök migrációs politikáját.

A Cseh Köztársaság és Szlovákia között az ideiglenes határellenőrzés miatt „kialakult egy újabb szakadék az Európai Unióban, és ez mindenkit aggodalommal tölthet el” – véli a Politico, mely cikkében úgy látja: általános érvényű, az eddigi uniós migrációs politikát felülíró üzenete van ennek a lépésnek.

„Többségükben fiatal, szíriai férfiak”

Prága egyoldalú lépése, a határellenőrzés visszaállítása a cseh–szlovák határon (a schengeni megállapodás ideiglenes felfüggesztésével) „azután történt, hogy az előző évhez képest 1200 százalékkal nőtt az illegálisan az országba belépők száma. Ezek többségükben fiatal, szíriai férfiak” – írja a lap.

A Politico által ismertetett, szigorúbb határellenőrzés elrendelése már a többedik ilyen lépés cseh részről szeptember óta.

A fokozódó illegális migráció hatására Prága már szeptember 27-én ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a Szlovákiával közös határátkelőhelyeken. Első körben ez az intézkedés tíz napra lépett életbe. Október 16-án Vít Rakusan cseh belügyminiszter bejelentette, hogy kormánya várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ fokozott ellenőrzését.

Jókúton rettegnek a migránsoktól

Az SME című szlovák lap angol nyelvű kiadása, a The Slovak Spectator december 5-én riportot közölt a szlovák–cseh határátkelőről, Jókútról (Kuty), ahol hatalmas sátortáborokba gyűlnek a Csehországon át Németországba eljutni igyekvő, illegális migránsok, megkeserítve az ott élő lakosság mindennapjait. A lap cikkéből kiderül: a szlovák hatóságok azzal is próbálkoztak, hogy „visszajuttassák” Magyarországra a migránsokat – ám Budapest elzárkózott ettől.

Jókúton élő lakosok elmondták a lap riporterének, hogy a migránsok megérkezése óta félnek gyermekeiket egyedül iskolába küldeni, s a kicsik nem játszhatnak a szabadban. A négyezer lelket számláló városban komoly problémának tartják az utcákon nagy csoportokban mozgó migránsokat, s a lap megjegyzi: a lakosság a Pozsonytól egy órára fekvő sátorváros felszámolását várja el a kormánytól.

Igazolódik Orbán és Meloni politikája?

A Politico emlékeztet: „Olaszország és Franciaország között egy másik elkeseredett vita robbant ki a tengerből kimentett migránsok miatt.”

„Az a felfogás, hogy a szabad mozgást a tömeges migrációs áramlások veszélyeztetik, már nem csak a Meloni-félék vagy a konzervatív szövetségesnek számító Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, marginális nézet. A Cseh Köztársaság erősen EU-párti belügyminisztere, Vít Rakusan is erre az elvre hivatkozott, amikor megindokolta a Szlovákiával szembeni határellenőrzéseket” – írja a Politico.

A visszaállított határellenőrzések rámutatnak, hogy az egyre súlyosbodó válságban a szabad mozgás is veszélybe került – figyelmeztet a lap. (Ismert: a személyek joga az Európai Unión belüli szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz mint a négy alapszabadság egyike, képezi az uniós polgárság egyik alappillérét is – a szerk.)

Az EU-nak szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy bár a migránsok jobb élet utáni vágya érthető, a migrációs politika jelenlegi helyzete – amely az ideérkezők újraelosztására helyezi a hangsúlyt – nem ígér hosszú távú megoldást sem a migránsok helyzetére, sem az uniós polgárok lappangó elégedetlenségére – fogalmaz a Politico. A brüsszeli lap szerint egyértelmű, hogy az Európai Unió nem teheti meg, hogy homokba dugja a fejét, hanem – például – véget kell vetnie a migrációval szemben keményen fellépő politikai pártok démonizálásának.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy be kell ismerni, hogy Orbánnak és Melolinak igaza van. Ám el kell fogadni: a migráció egyre fontosabb kérdés az uniós polgárok számára. Ezt a bevándorlással szemben fellépő pártok közelmúltbeli választási győzelmei is bizonyítják – szögezi la a Politico.

Magyarország déli határára 2015-óta nem látott nyomás nehezedik

Továbbra is rengeteg migráns vár arra Szerbiában, hogy bejusson az Európai Unió területére. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt: míg tavaly ilyenkor összesen 114 ezer határátlépési kísérletet regisztráltak a hatóságok, idén ez a szám már most elérte a 260 ezret.

Jelezte: az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy december közepére a téli időjárás miatt valamelyest mérséklődik az illegális határátlépési kísérletek száma, idén azonban már ez sem jellemző. Kijelentette, „nemhogy mérséklődne, hanem növekedést mutat, és nem csak a magyar határnál mutat növekedést, hanem Törökországtól végig, a balkáni útvonalon mindenütt jelentős. Kezdődik a görög–török ​​határon, a szigetekre is, meg a zöldhatáron érdeklődők számát tekintve is igaz. A bolgár határra is igaz, majd végig a Balkánon. Ezért arra kell számítani, hogy az év hátralevő időszakában is és a jövő év elején is ezek az erőszakos, csoportos fellépések folytatódnak.”

Forrás: hirado.hu