Politico: A menekültkvóták helyett új javaslattal állt elő Sebastian Kurz, az ötlet Orbán Viktornak is tetszett, Angela Merkelnek viszont nem

A kép forrássa: humgaryexpres.com

 Az Európai Uniónak kiutat kell találnia a menedékpolitikai zsákutcából, rugalmasságot kell mutatnia, és fel kell hagynia a kötelező kvóta körüli vitákkal – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli találkozóján. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője újra azt javasolta, hogy a menekülteket befogadni vonakodó országok másképpen mutassák ki szolidaritásukat.

Ez azt jelenti, hogy mindenki ott járuljon hozzá, ahol tud, és ott, ahol annak értelme van – hangsúlyozta. A Politico úgy értesült: Kurz elképzelése szerint a menekültügyi kvóták helyett más formáit is választhatnák a tagországok a szolidaritásnak, például anyagilag hozzájárulhatnának a külső határok védelméhez. A brüsszeli hírportál szerint ugyan Orbán Viktor „szokatlanul csendes volt az ülésen”, ám ezen a ponton közbeszólt, és támogatásáról biztosította, „a legjobb javaslatnak” nevezte a Kurz által elmondottakat. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedvezően fogadta az osztrák felvetést. „Úgy tűnik, hogy megértették, milyen irányba kellene az egész EU-nak elmozdulnia” – jegyezte meg a lengyel politikus. Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcstalálkozó migrációval foglalkozó tanácskozását követően sajtóértekezletén azt hangoztatta: egy olyan új migrációs megközelítés, amely elveti a menekültek uniós tagországok közötti kötelező kvóták szerinti elosztásának rendszerét, nem oldja meg a migráció kérdését. Mint hangoztatta, nem kíván elmozdulni a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé, ahogyan azt az osztrák kancellár javasolta. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek migrációval foglalkozó csütörtöki ülésén arról beszélt: sürgősen el kell mozdítani a holtpontról az európai uniós menekültpolitika megrekedt reformját, mégpedig egyhangú döntés helyett többségi szavazással. Az uniós parlament elnöke azt mondta, hogy a menekültügyi rendszer reformja körül kialakult patthelyzet valóságos ajándék a populistáknak és az euro fóboknak. Tajani szerint azoknak az országoknak, amelyek nem akarnak menedékkérőket befogadni, alternatívát kell kínálni. Elképzelhetőnek nevezte, hogy ezek az országok pénzügyi hozzájárulást fizessenek olyan tagállamoknak, amelyek fogadnak menekülteket, vagy az EU afrikai fejlesztési alapjába kellene pénzt befizetniük. „Az európai csúcson sikeresen megvédtük Magyarország határvédelemhez fűződő jogát, ugyanakkor a vita megmaradt, továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után. A kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: a vitát decemberben folytatják. Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán tegnap este arról beszélt, hogy szerinte az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét betöltő Ausztria migrációs javaslata praktikusabb, közelebb áll a valósághoz, de az még messze van, hogy „elfogadható körvonalat kapjon”. (Forrás: MTI)