PM: Brüsszel helyreállítási terve méltánytalan Magyarországgal szemben

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: infostart.hu

Az európai helyreállítási terv lényegét tekintve a déli tagállamok igényeire szabott elképzelés, amelynek ki nem mondott célja a hosszú idő óta pénzügyi és strukturális problémákkal küzdő országok gazdasági összeomlásának megakadályozása – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Bizottság május végén megjelentetett javaslatcsomagjáról.

Az uniós pénzügyminiszterek keddi videókonferenciáján a magyar tárcavezető kijelentette: Magyarország álláspontja az, hogy az EU-nak méltányosan és arányosan kell eljárnia a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésekor. Varga Mihály szerint egy olyan valódi helyreállítási programra lenne szükség, amely figyelembe veszi azt is, hogy a fegyelmezett költségvetési politikát folytató, de kevésbé fejlett, nyitott gazdasággal rendelkező országoknak a helyreállítás nagyobb terhet jelenthet a későbbiekben.

Ennek érdekében a források elosztásánál nagyobb súllyal kell szerepelnie a GDP- és munkanélküliségi mutatókban a válság eredményeként bekövetkező változásnak, vagy éppen a válságnak kitett szektorok gazdaságban betöltött súlyának. Varga Mihály bízik benne, hogy a következő hetek tárgyalásai során „az arányosság és az igazságosság felé” tudják terelni a folyamatokat és ezen fognak dolgozni a tárgyalások során.

MTI, PORTFOLIO.HU