PM: Adócsökkentést vagy a teljes elengedést is kérhetik azok az egyéni vállalkozások, amelyeket pénzügyileg nehéz helyzetbe hoz a koronavírus

Fotó: Shutterstock

Az adó csökkentését vagy az elengedését is kérhetik azok az egyéni vállalkozások, amelyeket pénzügyileg nehéz helyzetbe hoz a koronavírus-járvány – tudatta a Pénzügyminisztérium (PM) az RTL Klub Híradójával.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vasárnapi nyilatkozatukban közölték, hogy üdvözlik a kormányzat intézkedéseit, amelyeket a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott, de jelezték azt is, hogy álláspontjuk szerint ezek részben már nem elégségesek, részben nem megfelelőek. Arra kérték a kormányt, minden eszközt használjon fel annak érdekében, hogy a világjárvány gazdasági terheit ne csak a munkavállalóknak, a nyugdíjasoknak, a szegénységben élőknek kelljen viselniük. A Magyar Teátrumi Társaság üdvözli és köszöni a kormány döntését, mellyel a kultúra területén, különösen pedig az előadóművészetben dolgozók számára anyagi könnyebbségeket biztosít.

A közép- és a nagyvállalatok még nem csökkentik a törzsmunkavállalók körét, a mikro- és a kisvállalkozások esetében azonban már elkezdődött a létszám csökkentése – jelezte a Világgazdaság megkeresésére több szakszervezeti vezető. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára közölte, a szervezet további gazdasági intézkedéseket kér a kormányzattól, egyebek között azt, hogy minden magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozásra terjesszék ki a járulékfizetés felfüggesztését.

A Magyar Suzuki Zrt. közleményében hangsúlyozta: a jelenlegi járványügyi helyzetben is megtartja minden munkavállalóját, és biztosítja bérük kifizetését. „A termelés újraindulásakor minden munkatársukra számítunk” – olvasható a kommünikében, mely arra is kitért: „az induláskor számítunk a kölcsönzött állomány tagjaira is.” Az Átlátszó úgy értesült: Komlón egy autóalkatrészeket gyártó cég, a RÁK Antenna Gyártó Kft. pénteken tömeges leépítést jelentett be, egyszerre 110-120 dolgozójától vált meg. A vállalkozás a Suzuki beszállítója volt.

A Morgan Stanley elkészítette a GDP-várakozásait három országra: eszerint a három vizsgált állam, Lengyelország, Csehország és Magyarország közül minket fog a legnagyobb mértékben sújtani a válság, a harmadik negyedévben 8,5%-os lehet nálunk a visszaesés – tudatja a Portfolio, megjegyezve, hogy a negyedik negyedévben is negatív tartományban maradhatunk, akkor 6,9 százalékos lehet a GDP-visszaesés.

MTI, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, PORTFOLIO.HU, ATLATSZO.HU, 2020.03.22., VILÁGGAZDASÁG