Pintér Sándor szerint egy eddig ismeretlen szervezet gerjesztette a Pegasus-botrányt

Fotó Magyar Hírlap

Pintér Sándor belügyminiszter Ungár Péter kérdésére válaszolva írásban kijelentette, hogy: „A BM a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, amelynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak.” Azt is írta: „Kijelentem, 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. A lefolytatott ellenőrzések eredményei alátámasztják állításom.” -írta a belügyminiszter, majd azzal zárta a válaszát, hogy konkrét kérdésekre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága zárt ülésén hajlandó válaszolni.

A Telex a szerdai kormányülésre érkezőket kérdezte a Pegasus-üggyel kapcsolatban. Pintér Sándor arra kérdésre, hogy „Ki tudja jelenteni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nem használt és nem vett ilyen eszközt?” úgy reagált, „Nekem ilyen kijelentésem sose volt, és most se teszem meg.” A riporternek pedig azt javasolta, forduljon inkább az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökéhez, a jobbikos Stummer Jánoshoz. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az alkotmányvédelem szakmai irányítása a Belügyminisztérium hatásköre, „az Igazságügyi Minisztérium azért felel, hogy a jogszabályi kellékek meglegyenek.” Arra felvetésre, hogy amikor a nemzetbiztonsági szolgálatok végeznek titkos információgyűjtést, az igazságügyi miniszter jóváhagyására van szükség, azt mondta, ezeket az engedélyeket államtitkára, Völner Pál szokta aláírni.

Közben Jean-Baptiste Chastand, a Le Monde című francia napilap bécsi tudósítója, a Varga Judittal július elején készült interjú szerzője megerősítette a Népszavának: az igazságügyi miniszter sajtósa valóban szeretett volna kihúzatni egy lehallgatással kapcsolatos kérdést és választ a megjelenés előtt álló cikkből, ő azonban nem járult hozzá.
Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Hír Tv-ben úgy fogalmazott: „A kormány nem érintett ebben az ügyben, viszont az jól látszik, hogy van egy alapvetően Soros György által vezetett hálózat, ez média és különböző NGO-szervezeteket jelent, amelyek kifejezetten, noha itt egy ötven országban ötvenezer érintettel lévő botrányról van szó, mégis a magyar kormányra akarják ráhúzni.”
Stummer János bizottsági elnök összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot hétfő délelőttre, és meghívta az ülésre Pintér Sándor belügyminisztert is. A bizottság fideszes tagjai korábban jelezték, hogy nincs szükség bizottsági ülésre, ezért Stummer Halász Jánoshoz fordult, hogy gondolják meg magukat. „Kérem, képviselőtársaival ne akadályozzák a belügyminisztert, hogy a magyar titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzéséért felelős Nemzetbiztonsági bizottságot – így Önöket is – informálhassa” – írta.

A Momentum Mozgalom egy videóban lemondásra szólította fel az Orbán-kormányt a Pegasus-botrány miatt. Donáth Anna európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a kormány nem tagadja a megfigyelést, csak arra hivatkozik, hogy az jogszerű volt. Fekete-Győr András szerint állampárti múltat idéz az állampolgárok megfigyelése és beismerő vallomásként értékelte Pintér Sándor, Szijjártó Péter, Varga Judit nyilatkozatait. A Momentum Mozgalom Facebook oldalán szerda este közzétett videó szerint Kerpel-Fronius Gábor, Orosz Anna és Hajnal Miklós a Fidesz Lendvai utcai székházánál demonstráltak, ahol egy molinót feszítettek ki „Elvtársak, vége!” – felirattal.
Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, nincs abban semmi különös, hogy nemzetbiztonsági szervek céljához kötődően lehet alkalmazni titkos lehallgatásokat. Szerinte most is a legfontosabb, hogy a tényállást tisztázni kell és bizonyítottnak kell lennie, majd ezután lehet csak következtetéseket levonni, addig információk hiányában politikai adok-kapokba nem szeretne belemenni. Azt ugyanakkor elismerte, a telefonszáma szerepel egy jegyzékben, de többet nem tud. Ez önmagában szerinte az „és akkor?” kategóriába tartozik.

24.hu, mandiner.hu, mfor.hu, propeller.hu, hvg.hu, magyarnarancs.hu, nepszava.hu, telex.hu, 168.hu, alfahir.hu, index.hu, magyarnemzet.hu, azonnali.hu,