Pintér Sándor megegyezett az orvosokkal, jön a nyolcórás munkaidő

Fotó: Shutterstock

Hétfőn egyeztetett egymással a Belügyminisztériumban az egészségügyi ágazatért felelős felső vezetés és a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A megbeszélésen többek között megállapodtak az orvosok nyolcórás munkaidejéről, valamint arról, hogy nem lesz inflációkövető a bérezésük.

A július 24-én tartott tárgyalást a MOK elnöksége kezdeményezte, ahol többek között Pintér Sándor belügyminiszter és Kincses Gyula kamarai elnök is részt vett – közölte a Napi.hu.

A lap a MOK honlapján elérhető dokumentumból megtudta, hogy eredményes egyeztetés történt, de akadnak még olyan területek, ahol továbbra is jelentős nézetkülönbségek vannak.

Az utóbbi időszakban felmerült bűncselekmények miatt a megbeszélésen Pintér Sándor többször is kitért az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségére. Mint írtuk, július 17-én elfogtak és előállítottak a rendőrök egy szolnoki orvost, aki a gyanú szerint 41 alkalommal fogadott el hálapénzt a betegeitől, közel 37 millió forint értékben.

A miniszter szerint az általános orvosi etikai helyzet az egyik oka annak, amiért a köz- és magánellátást szigorúan el kell választani. A MOK szerette volna megismerni a betegellátás átalakításának „mestertervét”, amit titkosításra hivatkozva megtagadtak tőlük – ismertették.

Nyolcórás munkaidőre számíthatnak, inflációkövető bérezésre nem

A tárgyaláson Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a „munkaidő mindenki számára 8 óra” lesz. Takács Péter egészségügyi államtitkár hozzátette, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is.  

A kamara álláspontja szerint azonban a teljes munkaidőt nem lehet 8 óra rendelési idővel kitölteni. Mint mondták, az ilyen munkaterhelés már ellátásbiztonsági kockázat, valamint az orvosoknak a rendelési időn kívül is vannak még adminisztratív feladataik – ismertették.

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy az alapellátásban a kormány nem tervezi a rezsiköltségek átvállalását. A kormányzati cél, hogy 2028-ra a meghatározott létszámot ellátó praxisok maradjanak fenn.

Az egészségügyi dolgozók béreinek inflációkövetéséről Pintér Sándor elmondta: erre nincs lehetőség.

Véleménye szerint azonban más területeken sem részesültek a dolgozók inflációt követő bérezésben. Megjegyezte azt is, hogy a jelenleg elmaradott egészségügy informatikai fejlesztése prioritás lesz.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2023/07/26/mok-pinter-sandor-egeszsegugy-orvosok-egeszsegiugy-inflaciokoveto-fizetes-munkaido/