Pillanatok alatt felfűti a házat az új finn technológia

Fotó: ripost.hu

Rendkívül vékony, különböző felületekre szerelhető fűtési rendszert dolgozott ki egy finn cég. A szakértők szerint sokkal egyszerűbb és környezetbarátabb lehet az otthonok fűtése, amennyiben a skandináv technológia elterjed.

Hatékony fűtési rendszert alkottak meg finnek

Intelligens felületfűtési megoldást dolgozott ki a finn Warming Surfaces Company. A Halia nevű rendszerük másodpercek alatt képes felfűteni egy lakást. Ráadásul a tervezői szerint igen hatékonyan gazdálkodik az energiával, hiszen csak azokat a tereket fűti, amelyekben szeretnék, hogy meleg legyen. Vagyis nem kell használatok kívüli helységeket felmelegíteni.

A technológia alapja, hogy számos belső építészetben használt anyag tartalmaz alacsony feszültségen működő, „pixeles” melegítőelemet, ezek adják a hőt. Ezek elhelyezése nagy mennyiségben közel a felületekhez, könnyen szabályozható és villámgyors fűtést eredményez – írja az Interesting Engineering.

A cég szerint a fűtési rendszerük teljesen az egyéni igényekre szabható, és alacsony az energiafelhasználása. Egyébként más vállalatokkal jelenleg is azon dolgoznak, hogy hatékonyan tudják integrálni a megoldásaikat több felületre. További pozitívumként megjegyezték, a rendszer ragasztóréteget és műanyagot sem tartalmaz, így meglehetősen környezetbarát.

A fűtőelemek vastagsága kevesebb mint 0,1 milliméter, ezért akár laminált padlóba, falakba, bútorokba, vagy ajtókba is be lehet építeni. Azonban a HVG megjegyzi, a kereskedelmi forgalomba kerülésével, valamint az árával kapcsolatban egyelőre nincsenek hírek.

Beszakadtak a napelemek árai

Ha az energetikai megoldásoknál járunk: 0,173 dollár/Watt szintre zuhant a kínai napelemmodulok ára júniusban. Ez minden idők legalacsonyabb értéke. Azonban ennél kisebb árak is előfordulnak a világpiacon. Az ázsiai országban az átlagos piaci árszintet jelző mutató (CMM, Chinese Module Marker) pedig 11,73 százalékot esett június utolsó előtti hetén, ami szintén új rekord.

Az árcsökkenés leginkább a napelemek világszintű, de elsősorban európai túlkínálatával magyarázható. A SolarPower Europe jelentése szerint Európában 2022-ben rekord nagyságú, 46,1 GW-nyi új naperőmű-kapacitás létesült. Azonban ennél jóval nagyobb lehet az importált napelemmodulok mennyisége, amelyek akár 85 GW teljesítményre is képesek lehetnek.

Emellett a napelemek egyik fő alapanyagának, a poliszilíciumnak az ára is esett és közelít a 60 jüan/kilogramm körüli, anyagköltségnek tartott küszöbértékhez, miután túlkapacitás alakult ki a gyártásában, elsősorban Kínában.

A szakértők további esésre számítanak a napelemmodulok árszintjében. Úgy vélik, az árak a harmadik negyedévre stabilizálódhatnak, miután a poliszilícium és napelemostya árszabásai elérték a mélypontot

Forrás: haszon.hu

https://haszon.hu/megorizni/rezsi/futes-finn-technologia