Péterfalva küldöttsége Kiskunhalason: a kárpátaljai magyarok hálásak az anyaországnak

A kép forrása: halasifidesz.hu

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én, a kiskunhalasi megemlékezésen, a tavalyi évhez hasonlóan idén is tiszteletét tette Kárpátaljáról Péterfalva küldöttsége. – „A mai napig fájdalmas, ami Trianonban történt. A Magyarországtól elszakított területeken kisebbségi sorsra ítélték a magyarokat, és bennünket, kárpátaljai magyarokat is az a veszély fenyeget, hogy korlátozzák anyanyelvünk használatát. Mi azonban kitartunk, mert tudjuk, hogy magyarnak lenni büszkeség. Hálásak vagyunk az anyaországnak, hogy nem hagytak bennünket sorsunkra és számíthatunk rájuk.” – mondta beszédében Tóth Csaba, a Péterfalvi Líceum tanára.

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, Kiskunhalason

Kiskunhallason a város központjában, az Országzászlónál tartottak megemlékezést a Halas Média és Kultúra Nonprofit Kft. szervezésében a nemzeti összetartozás napján. Hagyományosan minden évben egy helyi középiskola ad műsort ezen a napon. Idén a Bibó István Gimnázium diákjainak prózai és zenés megemlékezésével kezdődött a június 4-ei megemlékezés.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az 1920-as trianoni békeszerződés fájó következményeivel ma is szembe találjuk magunkat és egyetlen lehetőségünk, hogy ennek tanulságait a magyarság megmaradásunk szolgálatába állítjuk. – Az összetartozásba vetett hit tartotta meg a hazájuktól elszakított magyarokat, ezért ma arra is emlékeznünk kell, hogy a veszteségben Magyarország meg tudott kapaszkodni, talpra tudott állni. Ma már többségben vannak azok, akik fontosnak tartják magyarságukat és tudják, hogy azt nem az önkényesen meghúzott politikai határok jelentik – mondta Fülöp Róbert. A polgármester kiemelte azt is, közös célunk, hogy az erősödő, büszke magyarság a huszonegyedik század nyertese legyen.A megemlékezés végén koszorúk, virágok és mécsesek elhelyezésére került sor az Országzászlónál. (Forrás: baon.hu)

Kalmár Pál, a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, Solt város polgármestere. – A kép forrása: baon.hu

Kalmár Pál, a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, Solt város polgármestere: a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Salgótarjánban a Miniszterelnök Úr elmondta: „Kilencvenkilenc évvel Trianon után mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!”. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, de ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják. Arról is beszélt, hogy “gazdasági, kulturális és katonai erőnk napról napra látványosan gyarapodik. Ideje, hogy használjuk. A kérdés csak az, hogy mire”. A Kormány válasza az, hogy „ezt az erőt a közép-európai népek összefogása érdekében kell felhasználni”. A Bács-Kiskun megyében élő Polgári Kisgazdák messzemenően egyetértenek a Miniszterelnök Úrral.

A XXI. században az agrár- és élelmiszer-gazdaság meghatározó gazdasági ágazat lesz. E század derekára az emberiség lélekszáma megközelíti a kilenc milliárdot. A Kárpát-medence természet-földrajzi adottságai kiválóak az élelmiszer-termeléshez. Ebben a magyaroknak már most is fontos szerepe van. Tehát a Kárpát-medencében, a XXI. század legfontosabb feladata a gazdasági érdekközösség mentén, az itt élő népek együttműködése. Mint ahogyan a Miniszterelnök Úr fogalmazott: „Akik a magyarokkal együttműködnek, azok nem fognak rosszul járni”. (KPE)