Péter Sándor értesítése alapján: Árzuhanást is okozhat Ukrajna rekord-közeli almatermése?

Fotó pixabay.com

Nemzetközi piaci előrejelzést mutatunk almatermesztőknek.

Ukrán gyümölcstermesztők beszámolói szerint hosszú évek óta nem láttak ilyen bőségesen berakódott almafákat, ezért rekordközeli, a 2018-ashoz hasonló termésre számítanak. – írja a Fruitveb.hu. A WAPA előrejelzése szerint a tavalyinál 16%-kal nagyobb, csaknem 1,3 millió tonnás termés várható.

ukrán almatermés grafikon

Tarasz Bastannik, az Ukrán Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Szövetségének (UPOA) elnöke szerint felesleg felhalmozódására lehet számítani, különösen, mivel nem csak Ukrajnában, hanem Európa több országában is nagy termés van kilátásban. Ez pedig azzal járhat, hogy az árak a járvány előtti, 2019-es szintre eshetnek vissza, amikor egy kiló étkezési almáért átlagosan 7 hrivnyát (75 Ft-ot) fizettek a felvásárlók. Ez óriási visszaesésnek számít a 2020-as évben jellemző, kiugróan magas 35 hrivnyás (370 Ft) átvételi árhoz képest. Az Ukrajnában termesztett almafajták közül kiemelkedik a Golden Delicious (20%, 258 ezer tonna), a második és a harmadik legjelentősebb pedig a Jonagold (12%, 155 ezer tonna) illetve az Idared (10%, 129 ezer tonna).

ukrán alma felvásárlói árak
Jonagold alma ukrán felvásárlási árai

Ukrajna legfőbb exportpiacai az elmúlt években elsősorban kelet- és észak európai (Belarusz, Moldova, Svédország) valamint közel-keleti (Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Omán, Kuvait, Katar, Irak és Líbia) országok voltak, és csak kisebb mennyiségben szállítottak Magyarország környéki uniós tagállamokba (elsősorban Ausztriába, Romániába és Szlovákiába). A világjárvány miatt azonban a szállítási költségek megdrágultak, a hosszú tengeri utakhoz szükséges hűtő konténerek pedig megbízhatatlanul állnak rendelkezésre, ezért a jelenlegi helyzetben sokkal egyszerűbbnek tűnhet az ukrán exportőrök számára közúton, európai országok felé venni az irányt.

Ukrán almaexport

Érdekesség, hogy Katyerina Zvereva, a FAO ukrán tisztviselője szerint keleti szomszédunknál a zöldség-gyümölcs szektorban jelenleg 80-90% a feketekereskedelem aránya, ami legoptimistább becslések szerint a következő pár évben a kiskereskedelmi láncok térhódításával fehéredhet ki 50% körüli arányra.

Forrás: fruitveb.hu, agroinform.hu