Az Ukrajnába küldött amerikai Patriot-rakéták legitim célpontok lennének

hirado.hu

A Kreml szóvivője szerint az újabb fegyverek „a Zelenszkij-rezsimet további bűncselekményekre sarkallnák”.

Az amerikai Patriot rakéták Ukrajnába történő szállítása „kiszámíthatatlan következményekkel járhat” és veszélyeztetheti a globális biztonságot – olvasható a washingtoni orosz nagykövetség szerdai közleményében. Hozzátették, hogy az Ukrajnának történő további fegyverszállítások „csak megerősítik a Zelenszkij-rezsim büntetlenségének érzését, és újabb, civilek elleni bűncselekményekre sarkallják” négy olyan ukrajnai régióban, amelyeket Oroszország állítása szerint elcsatolt – idézte a közleményt a CNN.

A CNN szerint a Biden-kormányzat már véglegesíti a terveket

Kedden, Amerikai kormányzati hírforrások hivatkozva a CNN arról írt, hogy a Biden-kormányzat már véglegesíti a terveket a fejlett, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer Ukrajnába küldésére, hogy segítsen Moszkva támadásainak elhárításában. Erre az értesülésre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy reagált, hogy az Ukrajnába küldött Patriot-rakéták az orosz erők legitim célpontjai lennének.

Zelenszkij ugyanis korábban segítséget kért Bidentől

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnap esti telefonbeszélgetés során Joe Biden amerikai elnöktől több segítséget kért az ország megrongált energiahálózatának védelmében, bár nyilvánosan ekkor nem részletezte, hogy milyen fegyverekre lenne szüksége – írta meg hétfőn a The Guardian.

A lap értesülései szerint Ukrajna Patriot rakéták szállítására szólította fel a nyugatot. Mint ismert, az Egyesült Államok pénteken további 275 millió dolláros katonai segélyt engedélyezett, beleértve a HIMARS tüzérségi rendszerhez szükséges rakétákat is.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20221216_kulfold_ukrajna_oroszorszag_haboru_usa_patriot_raketa