Peszkov: A gázszállítás addig nem indul újra teljes mértékben az Északi Áramlat 1-en, amíg a nyugat fel nem oldja a szankciókat

A gázszállítás egészen addig nem indul újra teljes mértékben az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, amíg a nyugat fel nem oldja a Moszkva ellen alkalmazott szankciókat – közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője. A gázszállítási problémák a nyugati országok által országunk és több vállalat ellen bevezetett szankciók miatt alakultak ki. Nincs más ok, ami ezt a problémát okozhatta volna – tette hozzá Peszkov, azzal vádolva a nyugati országokat, hogy zűrzavart okoztak azzal, hogy megtagadták a Gazpromtól a jogi garanciákat arra, hogy a javításra küldött turbinákat visszaküldik. Oroszország ugyanakkor továbbra is szállít gázt Európába az Ukrajnán keresztül vezető szovjet korabeli vezetékeken, valamint a Törökországon keresztül futó Déli Áramlat gázvezetéken keresztül.

A Gazprom pénteken tájékoztatott, hogy az eredeti tervek szerint háromnapos karbantartásra leállított Északi Áramlat-1 nem tudta folytatni működését, mert az egyetlen üzemben lévő Trent 60-as egységénél olajszivárgás lépett fel. A gázvezetéket a tervezett karbantartás után szombaton kellett volna ismét üzembe helyezni, azonban a gázszállítás hétfőn sem indult újra. „A gázturbina egység további üzemeltetése a feltárt hibák megszüntetése nélkül tűz- vagy robbanásveszélyt jelent, azaz az egész üzem ipari biztonságát érinti” – tudatta Telegram-csatornáján a Gazprom. Az európai gázár, az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, októberi határidőre megawattóránként 242,50 eurón állt nem sokkal a zárás előtt hétfőn, amely 12,97 százalékkal magasabb a pénteki záróértékénél. A Gazprom reggeli bejelentésére, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték olajszivárgás miatt egyelőre nem indul újra, a nap elején 290 eurón is volt a jegyzés, amely folyamatosan csökkent a nap végi 242 euró körüli szintre – számolt be az MTI.

Forrás: MTI