Permetező és felderítő drónok a gyakorlatban

A növényvédelmi munkát végző drón. - A kép forrása: edenkert.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezete tartotta meg a „Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban: drónok a terepen” című rendezvényt, melynek az volt a célja, hogy alaposabban bemutassa a precíziós gazdálkodás egyik területét, a dróntechnológiát.

A 2019. július 11-i rendezvény fókuszában a precíziós mezőgazdaság és a drón technológia álltak, mint a hazai agrárium meghatározó aktualitása és mint a jövő meghatározó trendje. A házigazda Pongrácz Máté családi gazdálkodó (Gabriella Major) nyitóbeszéde és bemutatkozása után Dr. Gombos Sándor, a kamara Somogy megyei elnöke köszöntötte a jelen lévő kamarai tagokat és érdeklődőket, és kiemelte a konferencia hiánypótló jellegét és a téma aktualitását. Az első előadás során Somogyi Bálint agrárszakértő bemutatta a precíziós gazdálkodás rendszerét és technikai hátterét. Ez után részletesen bemutatott néhány, árpában, búzában és repcében végzett, precíziós gazdálkodási módszerrel kijuttatott fejtrágyázási kísérletet és azok eredményeit.

A második előadásban Kránitz József üzletfejlesztési igazgató által megismerhették a drón technológia hátterét, a távérzékelést, és a törvényi korlátokat az érdeklődők. A harmadik előadásban Bálo Borbála a SZIE tanszékvezetője, egyetemi docens szőlészetben elért, dróntechnológiára alapozott kutatási eredményeinek bemutatására került sor.

A témakör magas színvonalú bemutatása kutatások ismertetésén, statisztikai adatok elemzésén és esettanulmányok bemutatásán keresztül történt, így segítve az adott terület alaposabb megismerését és az ágazati szakpolitikai döntéshozók, kutatók és a gyakorlat közötti párbeszéd erősítését.

A rendezvény magába foglalt egy terepi bemutatót is, ahol különböző feladatok elvégzésére került sor permetező és felderítő drónokkal. (Ezúttal víz volt a permetlé, mivel vegyszert csak kísérletek során lehet alkalmazni a NÉBIH jóváhagyásával.) A visszajelzések alapján elmondható, hogy a téma bemutatása a régióban hiánypótló kezdeményezésnek minősül, melyre a jövőben is lesz igény.(nak.hu) (fotó:nak.hu)