Pénzügyminisztérium: Nyugdíjemelés jöhet júniusban – a kormány nem hagyja, hogy a magyar nyugdíjasokkal fizettessék meg a háború árát

(Photo by Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A kormány nem hagyja, hogy a magyar emberekkel, és különösen a magyar nyugdíjasokkal fizettessék meg a háború árát. Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít – közölte Tállai Andrásnak a Magyar Nemzetben. A Pénzügyminisztérium államtitkára ugyanakkor megjegyezte: a baloldal amellett, hogy háborúba sodorná az országot, még megszorításokat is bevezetne, el akarja törölni például a 13. havi nyugdíjat. A miniszterhelyettes úgy vélte, az idősek tudják, mit jelent a háború, és nem kérnek a baloldal háborújából.

Az a legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, emellett pedig garantálni kell, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg – idézte Tállai Andrásnak a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúját a Magyar Nemzet szerdai száma.

A kormánynak most külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, ezért a szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását. Ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik

– mondta a politikus. Hozzáfűzte: ha az év második felében sem csitul az áremelkedés, novemberben újra kapnak emelést az idősek.

Tállai András a lapnak azt mondta, nem elég, hogy a baloldal háborúba sodorná az országot – magyar katonákat és fegyvereket akar küldeni a fegyveres konfliktusba –, de a háború árát is az emberekkel fizettetné meg.

Az idősek tudják, mit jelent a háború, és nem kérnek a baloldal háborújából – mondta.

Ha a baloldalon múlik, már jövőre nem fizet 13. havi nyugdíjat az állam. Eltörlik emellett a rezsicsökkentést, amellyel négyszeresére nőne a nyugdíjasok rezsije. S jönne a fizetős egészségügy, de elvennék a családtámogatásokat és az adócsökkentéseket – vélekedett Tállai András.

Forrás: hirado.hu, MTI