Pénz az öntözésre, agrárkár-enyhítésre, erdőgazdálkodásra, kertészeti gépekre – márciusi agrártámogatás összefoglaló

Mobil öntözőgép. - A kép forrása: agararagazat.hu

2019 első hónapjaiban is több hírünk szólt a mezőgazdasági támogatásokról, amelyekkel hatékonyabban gazdálkodhat. Összegyűjtöttük az utóbbi időszak agrártámogatás témájú anyagait, itt a márciusi agrártámogatás összefoglaló!

Univerzális kertészeti gép törpebirtokosok számára. – A kép forrása: tablazat.hu

Erdőgazdálkodók figyelem: pályázat és pénz az erdők gazdasági értékének növelését szolgáló tevékenységek megvalósítására. Magyarország kormánya célul tűzte ki az éghajlatváltozás hatásainak a mérséklését, az erőforrás-felhasználás hatékonyságának az előmozdítását, valamint a vidéki térségek lakosságának a megtartását. A cél elérését a kormány az erdőgazdálkodók együttműködésével tervezi megvalósítani, és erre támogatást biztosít. Március 4-ig lehet igényelni a támogatást, amelyből növelhető az erdők gazdasági értéke. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint az előzetes adatok alapján tavaly sikeres évet zárt az agrárium és az élelmiszeripar. Dr. Juhász Anikó a kárenyhítésről és a magyar agrártámogatások helyzetéről is beszélt. Néhány hónapja még a döcögős adminisztráció és a pályázatok évekig tartó elbírálása tette nehézkessé a magyar öntözésfejlesztési tervek megvalósítását, de azóta nagyot fordult a világ. Ömlik a pénz az öntözésfejlesztésre: január 1-től egyszerűsödött a vízügyi szabályozás. Az engedély nélkül létesített kutak fennmaradását most illeték fizetése nélkül lehet kérni.

Munkában a korszerű erdészeti gépek. – A kép forrása: erdo-mezo.hu

A termelők 2012-től részesülhetnek uniós forrású mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásban Magyarországon. Ezt tette lehetővé, hogy kialakították a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszeren belül az agrárkárenyhítési rendszer után második pillérként a díjtámogatott növénybiztosítási konstrukciót. Változott a Kertészet korszerűsítése – Kertészeti gépbeszerzés támogatása felhívás! Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése- Kertészeti gépbeszerzés támogatása” című (VP2-4.1.3.5-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Az idén is kedvező helyzetben lesz az, aki biztosítással védi az ültetvényét vagy a szántóföldi növényeit, hiszen marad az 5 milliárd forintos állami díjtámogatás, ami bizonyos esetekben 60% felett tarthatja a díj utáni visszatérítést. A Dél-Dunántúli Agrárfórum többek között a Közös Agrárpolitika és a változó agráradózás témájában adott információkat a gazdáknak. A 2020 után várható agrárpolitikai támogatási rendszer (KAP), az agrárvállalkozásokat érintő adóváltozás és több, a gazdálkodók eredményességét leginkább befolyásoló külső tényező. (Forrás: magro.hu)