Péntektől nagy változás az osztrák határon

Kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni az országba.

Péntektől az Ausztriába való beutazás előtt kötelező az elektronikus regisztráció – közölte a budapesti Osztrák Nagykövetség. A regisztrációhoz szükséges linket a rendelet hatálybalépése után teszik közzé.

A követség portálján emlékeztetnek arra, hogy az Ausztriába beutazók továbbra is haladéktalanul kötelesek tíznapos karanténba vonulni. A karantén akkor tekintendő befejezettnek, ha legkorábban a beutazástól számított ötödik napon SARS-CoV-2 molekulárbiológiai teszt vagy SARS-CoV-2 antigén tesztet végeznek és annak az eredménye negatív.

A beutazó személyeknek esküt helyettesítő módon kell a karanténkötelezettség vállalásáról nyilatkozniuk, az erről szóló nyomtatványt lehetőleg már a beutazáskor kitöltve kell magukkal vinniük.

A karantén az Ausztriából való kiutazás céljából hamarabb befejezhető, ha biztosított, hogy a kiutazáskor a fertőzés kockázata a legnagyobb valószínűséggel minimális.

A tizedik életévüket be nem töltött gyermekekre ugyanazok a feltételek és jogkövetkezmények vonatkoznak, mint a felnőtt személyre, akinek felügyelete alatt a gyermekek utaznak.

A beutazás egy 72 óránál nem régebbi orvosi igazolás (negatív PCR teszt vagy antigén teszt) birtokában lehetséges

  • humanitárius bevetésen résztvevő személyek részére,
  • szakmai/üzleti célból beutazó személyek részére,
  • egészségügyi okokból történő beutazás esetén egy kisérő személy részére,
  • bírósági vagy hatósági megjelenési kötelezettségüknek, mint például a bírósági tárgyalásra szóló idézésnek, eleget tevő, beutazó személyek részére,
  • Harmadik országbeli állampolgárok részére, ha rendelkeznek a 2005 évi osztrák idegenrendészeti törvény 95§ szerinti fényképes igazolvánnyal (osztrák polgári törvénykönyv. 100/2005)

Ha valaki nem tud orvosi igazolást bemutatni, haladéktalanul meg kell kezdenie a tíznapos karantént. Ha az ez idő alatt elvégzett SARS-CoV-2 molekulárbiológiai teszt vagy SARS-CoV-2 antigén teszt eredménye negatív, a karantén befejezettnek tekintendő.

Továbbra is szabadon beutazhatnak Ausztriába az ingázók, az orvosi kezelés céljából beutazók, átutazók vagy azon személyek, akik családi körben előre nem látható, halaszthatatlan, különösen méltányolandó okból utaznak be. Ezzel szemben a családi körben tervezhető események esetén nem lehet kivételt tenni a karanténkötelezettség alól.

Népszava megjegyzi, a szigorú ellenőrzés miatt a határállomásokon már most is sokkal nehezebb átjutni. Ez főként az ausztriai magyar munkavállalók számára kellemetlen, akik autóikkal ki- és befelé kénytelenek elviselni a torlódást, ami több mint egyórás várakozást jelent.

Forrás: infostart.hu