Pedagógus kisgazda társunktól: Összeomlott a KRÉTA a digitális oktatás első napján

Fotó Magyarországi Evangélikus Egyház

A digitális munkarend első napján összeomlott a KRÉTA-rendszer, hibát jelzett a felhasználóknak. A Klebelsberg Központ az ügyben úgy reagált: a hibát a hirtelen túlterhelés okozta, és az, hogy a minisztérium és a Klebelsberg Központ világos jelzése ellenére az E-Kréta Zrt. alulbecsülte a várható terhelést. A hibát azóta elhárította a működtető, így jelenleg már tudják használni az intézmények.” Az az állami iskolafenntartó kiemelte: „minden intézmény maga dönt arról, hogy a tantermen kívüli digitális munkarend során milyen felületet, online platformot használ”.

Az eKRÉTA Informatikai Zrt. közleményben kér elnézést a kellemetlenségért. Mint fogalmaztak: „az átmeneti elérhetetlenné válást az okozta, hogy a rendszer rendelkezésére álló és/vagy bocsátott erőforrásokat nem megfelelően csoportosítottuk, osztottuk ki a rendszeren belül, és ez vezetett a – kritikus terhelés alatti – hibás működéshez.”

„Úgy számoltunk, mintegy 70-80 ezer tanár és 400-500 ezer tanuló nem tudott rácsatlakozni a rendszerre – nyilatkozta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Blikknek.

HVG.HU, ATV.HU, BLIKK.HU