Pazarol a világ: 15 millió koronavírus elleni oltást dobtak ki az Egyesült Államokban

Fotó koronavirus.gov.hu

Az NBC News által megszerzett kormányzati adatok szerint az Egyesült Államokban március 1-je óta legalább 15,1 millió adag Covid-19 vakcinát dobtak ki – ez a szám jóval nagyobb, mint korábban ismert volt, és valószínűleg még mindig alulbecslése a valós számnak.

Négy országos gyógyszertárlánc egyenként több mint 1 millió elpazarolt adagról számolt be, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok által kedden közzétett adatok szerint, amelyeket nyilvános iratigénylés alapján tettek közzé. A Walgreens jelentette a legtöbb pazarlást a gyógyszertárak, az államok vagy más oltóanyag-szolgáltatók közül, közel 2,6 millió adaggal. A CVS 2,3 millió, a Walmart 1,6 millió, a Rite Aid pedig 1,1 millió adagot jelentett.

A CDC által közzétett adatokat a gyógyszertárak, államok és egyéb oltóanyag-szolgáltatók saját maguk jelentették. Nem teljes körűek – hiányzik belőlük néhány állam és szövetségi szolgáltató -, és nem tartalmazzák, hogy miért kellett kidobni az adagokat. A kidobott adagok száma még mindig csak kis töredéke az Egyesült Államokban beadott összes oltóanyagnak.

Általánosságban elmondható, hogy számos oka lehet annak, hogy az oltóhelyeken az adagokat kidobottnak kell jelölni, kezdve a repedt fiolától vagy az oltóanyag hígítási hibájától a fagyasztó meghibásodásán át a több adagig, mint amennyit az emberek igényeltek. Hulladékjelentésre akkor is sor kerülhet, ha egy injekciós üveg kevesebb adagot tartalmaz, mint amennyit kellene.

Igazán tragikus, hogy olyan helyzet állt elő, amikor a vakcinákat elpazarolják, miközben számos afrikai országban a lakosság 5 százalékát sem oltották be

– mondta Sharifah Sekalala, az angliai Warwicki Egyetem globális egészségügyi joggal foglalkozó docense, aki a fertőző betegségekkel kapcsolatos egyenlőtlenségeket tanulmányozza.

(CNBC, portfolio.hu)