Parlamentben és parlamenten kívül tüntet az ellenzék – Vasárnap több ezren tüntettek Budapesten a túlóra-törvény ellen / Az MTVA-székházba ellenzéki politikusok mentek be, hogy élő adásban olvassák be követeléseiket

Forrás MTI, Mtti Fotószerkesztőség, Mohai Balázs

Az ellenzék az országgyűlés őszi utolsó ülésnapján túllépte a parlamentáris kereteket, anarchiát igyekezett a házban ébreszteni, de kétségbeesett erőlködésük inkább bohózatba fulladt. a Polgári Kisgazdák parlamentben és parlamenten kívül a demokrácia írott és íratlan szabályainak betartását az egész társadalom érdekének tartja. Az elmúlt őszi parlamenti időszakban lehettek olyan törvényjavaslatok, amelyekkel kapcsolatban nem volt egyszerű dönteni, de olyan törvényjavaslat, amelynek esetleges hibái ne lennének a demokrácia szabályai szerint, parlamentáris körülmények között orvosolhatók, egy sem született.

A Polgári Kisgazdák nagyra értékeik, hogy Magyarországon nem ismétlődtek meg azok az erőszakos cselekmények, amelyeket Franciaországból a televízión keresztül láthattunk. A magyar demokrácia meggyőződésünk szerint jól vizsgázott. (kpe)

„Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel a túlóra-törvény ellen demonstráltak civil szervezetek és ellenzéki pártok szervezésében vasárnap Budapesten. A demonstrálók a Hősök terén gyülekeztek, majd onnan átvonultak az Alkotmány utcába. A menetet az ellenzéki pártok női politikusai vezették, akik a „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen” feliratú molinót tartották maguk előtt. A több ezer fő részvételével tartott demonstráción felolvasták Beer Miklós katolikus püspök üzenetét, aki erőszakmentességre szólította fel a demonstráció résztvevőit. Az Alkotmány utcában szakszervezeti vezetők, illetve politikusok tartottak beszédeket, majd a rendezvény hivatalos részének végeztével a tüntetők a Kossuth térre nyomultak be.

Innen a független képviselő Hadházy Ákos, illetve a momentumos Fekete-Győr András vezetésével 1-2000 fényi tömeg az óbudai MTVA-székházhoz vonult, ahová az éjszaka során 15 ellenzéki politikus – a jobbikos Varga-Damm Andrea, Pintér Tamás, Stummer János, Bana Tibor, Kepli Lajos; az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István és Szanyi Tibor; a párbeszédes Szabó Tímea; a DK-s Vadai Ágnes és Varju László; az LMP-s Ungár Péter; a független Szél Bernadett és Hadházy Ákos; illetve a liberális Bősz Anett – jutott be, hogy a közmédia kamerája előtt, élő adásban olvashassák be követeléseiket. Az épület biztonsági személyzete nem engedte számukra, hogy adásba kerüljenek, csak az épület egyik folyosóján, egy operatőr kamerája előtt ismertethették petíciójuk tartalmát. Késő este az MTVA-székház épület előtt többször feszült lett a helyzet, az összegyűlt tömeg többször is nekinyomult a rendőrsorfalnak, akik erre válaszul egy ízben könnygázt vetettek be. A képviselők viszont többször is kijöttek, és nyugalomra intették az embereket, arra kérve, hogy erőt, ne pedig erőszakot mutassanak. Komolyabb atrocitás nem történt az épületnél, ahol a tömeg éjfélre pár száz fősre olvadt. Őket éjfél után az épületbe bejutó politikusok arról tájékoztatták, hogy a székházban éjszakáznak, és ha reggelig nem adják le a velük rögzített felvételt, megpróbálnak eljutni a stúdiókig, hogy beolvassák petíciójukat. Hadházy Ákos közösségi oldalán azt írta: „nem hagyott más lehetőséget az MTVA, maradunk, holnapra pedig újabb tüntetést szervezünk”. Reggel Szél Bernadett közösségi oldalán azt írta: a sminkszobában várakoznak a reggeli műsorokra, a stúdióba vezető ajtót biztonsági őrök állják el.

Fotó: lokal.hu

A vasárnapi tüntetést megelőzően a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselők arról adtak ki közleményt, hogy „megbízható forrásból” úgy értesültek, a kormány érdekében „provokátorok és más kétes elemek készülnek megzavarni a vasárnapi tüntetést. Ezért Pintér Sándor belügyminisztertől azt követelték, hogy biztosítsa a magyar állampolgárok békés gyülekezéshez való jogát, a tüntetőktől pedig azt kérték, hogy ne üljenek fel a provokációnak. A rendőrök tették és teszik a dolgukat, minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet, a gyűlések szervezői ugyanakkor rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat – reagált a Belügyminisztérium. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője „butuskának” nevezte a Párbeszéd azon felvetését, amely szerint fideszes provokátorok akarják megzavarni a vasárnapi rendezvényt. „Jól ismert az a kommunista tempó, hogy vádold meg azzal a riválisodat, amit te csinálsz” – fogalmazott.

A Police.hu közleménye szerint vasárnap több vidéki nagyvárosban is demonstrációkat tartottak a túlóratörvény ellen, a megmozdulások rendbontás nélkül értek véget. A 444.hu cikke szerint a vidéki tüntetések szervezőinek becslései szerint Debrecenben 400-an, Győrben 700-an, Szegeden 600-an, Békéscsabán és Miskolcon 200-an, míg Veszprémben 150-200-an tüntettek.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában előzőleg arról beszélt: az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken. Megjegyezte továbbá: szerinte nem valós társadalmi elégedetlenségről, hanem egy szűk kisebbség agresszív fellépéséről van szó. Rogán Antal kabinetminiszter az Echo TV Bayer-show adásában úgy fogalmazott: a kormányoldal előre sejtette, hogy az ellenzék „balhéra készül”. A Munka Törvénykönyvének módosítása csak ürügy volt erre az ellenzéknek, akik saját láthatóságuk érdekében „mindenképpen politikai balhét” akartak – tette hozzá Rogán Antal.

Kövér László házelnök az RTL Klub híradójának adásában a Parlament előtt tüntető „nagyobb gyerekeknek”, azt üzente, „nőjenek fel”.

24.HU, 444.HU, 888.HU, HVG.HU, INDEX.HU, ORIGO.HU, PESTISRACOK.HU, MANDINER.HU, RTL KLUB ESTI HÍRADÓ, ECHO TV -HÍRADÓ