Papp Tamás értesítése alapján: Sokan távoztak tele kosárral az első napon – Szájról szájra terjed a hír

Fotó: Shutterstock

Még ki sem pakolt minden árus, már többen válogattak a portékák között a zirci termelői piacon, amit először tartottak meg a városközpontban, az erre a célra kialakított fedett részen. Mindenki szinte rögtön el tudott adni valamit. A füstölt húsárut kínáló pultnál alakult ki a leghamarabb sor, jókor érkezett oda az újabb ládányi kolbász. Az illatok is vonzották, a megkóstolható falatok meggyőzték a vásárra ellátogatókat.

Sokakat a kíváncsiság hajtott a nyitásra

– Nagyon vártuk már ezt a vásárt – ezt hangosan mondta Sebők Lászlóné. Kérésünkre meg is indokolta, miért. Csak mások a házias ízek, mint azok az áruk, amiket becsomagolnak, utaztatnak – szögezte le. Úgy véli, jó helyen is van a piac, úgyis a központba jön a boltok miatt, azok mellett található. A kíváncsiság hajtotta az első piacnapra, tudtuk meg tőle, miután kolbászt vett és az is jó szerinte, hogy az ilyen szabadtéri árusításokon magától értetődően szóba elegyednek az emberek.

– Kellemes a piaci hangulat – állapította meg mosolyogva Viziné Horváth Judit, aki szintén meg szerette volna nézni, hogyan indul be a zirci termelői vásár: vevőként érdekelte, mi mindent kínálnak itt, több mindent megkóstolt, a paradicsompalánták között válogatott. Ő sem üres szatyorral távozott. 

– Remélem, szájról szájra terjed majd a megnyitott piac híre a városban, a közeli falvakban, és ajánlják ismerőseiknek az emberek. Bízom benne, hogy van igény arra, hogy közvetlenül a kistermelőktől vásároljanak a vevők, és megszokják, hogy emiatt elég szombatonként viszonylag korán kelniük – hangsúlyozta Magassy Ágnes, aki kecskesajtokat hozott Sikátorból, joghurtot, tejet ugyancsak. Akik ezeket megkóstolják, visszatérő vevők lesznek – ahogy ő fogalmaz. Minden jel arra mutat, nem nagyon kell noszogatni, hívni a lakosokat, a nyitás utáni órákban folyamatosan érkeztek az érdeklődők. 

A legtöbben újhagymával, virág- és zöldségpalántákkal a kezükben távoztak, az árakat is többnyire megfelelőnek, több esetben kimondottan kedvezőnek tartották. Egy asszonytól hallottuk csak, hogy drágállta, amit épp keresett. 

– Nyers tehéntejből készült termékeink előnye, hogy állataink nem kapnak tápot, erjesztett takarmányt sem, nyáron csak füvet legelnek. Azt tervezzük, minden szombaton itt leszünk a zirci piacon. Ha ezt megszokják a vevők, s megszeretik áruink ízét, többet eladhatunk. Örülünk, hogy a közelünkben tartanak vásárt rendszeresen, ahol közvetlenül találkozhatunk a vásárlókkal, a városiakkal, így többen megismerhetnek minket, bővülhet törzsvásárlóik köre és több tehenet tarthatunk – mondta Kádi Krisztián és Koltai Júlia. A fiatalok Borzaváron készítenek vajat, túrót, érlelt sajtot, gomolyát, parenyicát. 
Wágenhofferné Tehel Viola Hárskúton zöldségeket termeszt, ezúttal saját palánta­feleslegét kínálta, később töb­bek között paprikát tervez hozni a zirci piacra. Helyben termelt élelmiszerekkel, alapanyagokkal igyekszik kiszolgálni a környezetében élőket, szerinte ez így hasznos, egészséges mindenkinek. 

A kínálatban válogatók arról kérdezték leginkább az árusokat, minden szombaton itt lesznek-e, van-e boltjuk is, hol készülnek a termékeik, honnan jöttek. A paradicsompalántákat kirakodó szakember többeknek el kellett hogy mondja, milyen lesz a Manó nevű, mekkorára nő, és mekkorákat terem a marhaszívről elnevezett. A húsárukat kínáló férfitól megtudták, maga tartja, neveli a disznókat, amelyeket feldolgoz, saját bevált fűszerezésétől jóízűek a termékei. 

A kézművesek asztalainál ugyancsak többen nézelődtek. A bakonygyepesi Penk Béláné elmondta a vevőknek, hogy a tévét nézve dolgozik szövőkeretén. Régi ruhákat újrahasznosít, ezért nála egy-egy szín addig tart, amíg el nem fogy egy pulóvernyi fonal. Kötött holmikat – amelyek másnál feleslegessé válnak – kap ajándékba barátaitól, és a használtcikk-piacon vesz ilyesmit, lehetőleg jó nagy méretűeket. Azokat felfejti, a motringokat kimossa. Szőnyegei, lábtörlői könnyen tisztíthatók, mind egyediek. A Naplóban olvasta, hogy jelentkezhet azokkal árusnak a zirci piacra, jó érzéssel töltötte el, hogy nyugdíjasként hobbijával másoknak is örömet szerez. 

Forrás: veol.hu, Rimányi Zita