Papp Tamás értesítése alapján: Pápán a nagy léptékű beruházások éve volt a tavalyi

A nagy beruházások éve volt 2021, alacsony munkanélküliségi rátával és jelentős adóbevételekkel – így összegezte a tavalyi esztendőt Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Áldozó Tamás: 2021-ben az iparűzésiadó-bevétel meghaladta a kétmilliárd forintot Fotó: önkormányzat

A város vezetője úgy fogalmazott, 2020-hoz képest tavaly már sokkal felkészültebben és fegyelmezettebben fogadták a helyiek a járványhelyzet kapcsán hozott korlátozásokat, továbbá a lakosság nagy számban élt az oltás felvételével, amire sok felelős közéleti szereplő is biztatta a pápaiakat. A nyár második felére már visszatérhettünk a korábban megszokott életünkhöz. A tét jelenleg az, hogy ezt meg tudjuk-e tartani mutatott rá Áldozó Tamás. Mint mondta, a pandémia miatt több esemény elmaradt, egyebek mellett olyan rendezvények, melyek megszervezéséhez nyertes pályázatoknak köszönhetően rendelkezésre állt a szükséges forrás. Ez több pápai szervezetet, intézményt is érintett. Amikor aztán lehetőség nyílt rá, igyekeztek pótolni ezeket a programokat, szem előtt tartva az óvatosságot. Így több rendezvényt, például a játékfesztivált sem abban a formában szervezték meg, mint ami a korábbi években jellemző volt.

 
A város vezetője kiemelte, jelenleg – a járványügyi előírások figyelembevételével – ismét a szokásos rendnek megfelelően tarthatók rendezvények, az idei év elején már az újévi fúvósshow megszervezésére is lehetőség nyílt. 


Áldozó Tamás elmondta, az alapszolgáltatásokat (mint többek között az ivóvízellátás vagy a hulladékkezelés) biztosító társaságok a tavalyi évben kiválóan teljesítettek, úgy szervezték a munkájukat, hogy mindig – még az esetleges megbetegedések ellenére is – elegendő szakember álljon rendelkezésre a szükséges feladatok ellátásához. 


– Ez a szervezési rend jelent meg az önkormányzati intézmények esetében is, hiszen a bölcsődék és az óvodák folyamatosan működtek. Ugyanakkor ezekben a létesítményekben is többször karanténba küldtek dolgozókat vagy gyermekcsoportokat. Mindemellett egyes intézmények ideiglenesen, a járványügyi korlátozások miatt nem fogadhattak látogatókat, és csak az év második felétől állt vissza a megszokott működési rend – fejtette ki a polgármester. 


Hangsúlyozta, 2020-ban és 2021-ben többségében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatainak kivitelezése történt meg. – 2020 és 2021 a nagy beruházások éve volt, ebben a két esztendőben közel tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtottunk végre és adtunk át használatra a pápaiaknak – jegyezte meg Áldozó Tamás, aki a kiemelt beruházások között említette a Schwenczel rét megújítását, a Sportcentrum kialakítását, a Várkert rekonstrukcióját, valamint a Szabó Dezső utcát érintő közlekedésfejlesztési projektet. 


– A beruházások megítélése ma már más kontextusban értékelődik, mint 10-15-20 évvel ezelőtt. Az utóbbi években az európai uniós pénzbőség következményeképpen szinte természetessé vált, hogy a városban milliárdos beruházások sokasága zajlik. Így már sokkal nehezebben üti át az ingerküszöböt egy-egy fejlesztés. Akik azonban figyelemmel kísérik a város fejlődését, határozottan értékelik ezeket a beruházásokat. Annak érdekében pedig, hogy ne csak személyes impressziókra támaszkodjunk, az idei év elején kérdezőbiztos közreműködésével közvélemény-kutatást végzünk a városban. A megkérdezettek ezáltal értékelhetik majd a beruházásokat, illetve rangsorolhatják azokat a fejlesztéseket, amelyeket a következő három évben szeretnénk végrehajtani – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Áldozó Tamás. 


Kifejtette, jelenleg TOP-os támogatásból folyamatban van a Vajda Péter-lakótelepen a ­Fenyveserdő Bölcsőde rekonstrukciója, amely várhatóan áprilisra készül el; ezzel együtt pedig már a teljes bölcsődei intézményrendszer megújult infrastruktúrával működhet. A Külső-Várkert fejlesztései ugyancsak tavaszra készülnek el, emellett idén kezdődik a Petőfi-ház látogatóközponttá való átalakítása, továbbá a Tapolca- és az Ady-sétány csapadék-, illetve szennyvízvezeték-rendszerének szétválasztása. Önkormányzati forrásból valósul meg a Kossuth utca megújítása, az első szakasz burkolása április végére készül el. 


Megtudtuk, 2022-ben fontos feladat lesz még a Bajvívó tér helyére tervezett parkoló kialakítása, a közbiztonságot szolgáló városi kamerarendszer kiépítése. Emellett olyan jelentős beruházások is történnek, melyeket nem az önkormányzaton keresztül bonyolítanak, mint például a kétszer kétsávos 83-as út építése vagy a Türr István Gimnázium rekonstrukciója. 


A polgármester kiemelte, mindezek mellett jól látszik, hogy a helyi gazdaság helyreállt, teljesítménye a pandémia előtti békeévet idézi. – A legutóbbi adatok szerint a munkanélküliségi ráta nagyon alacsony, 2,4 százalék, ez a megyében a második legkedvezőbb adat a városok tekintetében. Olyan sok iparűzési adót pedig még soha nem fizettek be a pápai cégek, mint 2021-ben: meghaladta a kétmilliárd forintot a bevételek nagysága – ismertette a város vezetője. Hozzáfűzte, ezt a tendenciát várja 2022-ben is. 


A turisztikai mutatók kapcsán elmondta, nyár közepétől a turizmus az élénkülés jeleit mutatta, de a 2019-es eredményektől távol volt. Ez egyrészt annak tudható be, hogy a pápai turizmusban jelentős szerepet játszó német vendégek beutazása a járványügyi korlátozások miatt nem volt zökkenőmentes. 2021-ben elindult a Várkertfürdő Minihotel nevű szolgáltatása, az itt található 14 apartman magas kihasználtsággal működött. 

Forrás: veol.hu, Polgár Bettina