Papp Tamás értesítése alapján: Fontos építőipari támogatást jelentett be a miniszterhelyettes

Fotó CEMP SH

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a kiemelt iparágként kezelt építésgazdaság versenyképességének, teljesítményének növelésén dolgozik. A tárca javaslatára a kormány a koronavírus-járvány hatásainak kezelése érdekében felülvizsgálta a stratégiai célokat, és újabb konkrét intézkedésekről döntött a következő három évre – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, az egyik legfontosabb lépésként 2022-2023-ban összesen 24 milliárd forintos keretösszeggel folytatódhat az ÉPÍTŐ támogatási program.

A mintegy 121 ezer vállalkozást tömörítő ágazat kulcsszerepet tölt be a gazdaság beruházás-ösztönzésen alapuló újraindításában. A hozzávetőleg 340 ezer embert foglalkoztató szektorban a vírusválság idején is nőtt a munkavállalók száma. Az átfogó intézkedéssorozat eredményeként már rövidtávon akár 20 százalékos hatékonyságjavulás is elérhető lehet. Ez a záloga annak, hogy a szektor rövidebb kivitelezési időkkel tudja támogatni az épített környezet magas minőségi és fenntarthatósági elvárásoknak megfelelő fejlődését – hangsúlyozta Schanda Tamás.

A kormány az építéságazat technológiai színvonalának, gépesítettségének javítása érdekében további két évre terjeszti ki az ÉPÍTŐ támogatási programot.

AZ IDÉN 10,5 MILLIÁRD FORINTOS KERETÖSSZEG 2022-BEN ÉS 2023-BAN 12-12 MILLIÁRD FORINTRA NŐ.

Nemrég egyébként részletesen bemutatta a kormány, hogy milyen intézkedésekkel tervezi javítani az építőipar hatékonyságát, valamint ösztönözni az épített környezet fenntartható fejlesztését, amit az alábbi cikkben foglaltunk össze:

A megemelt forrásmennyiség a kiírás eddigi elemei mellett az iparági duális képzés megerősítésére és az ágazati digitalizáció felgyorsítására is fordítható. Az innovatív és környezetbarát technológiák, építési megoldások, termékek és anyagok széleskörű megismertetése, népszerűsítése céljából továbbfejlesztik a szentendrei Nemzeti Mintaházparkot és Látogatóközpontot.

Az újonnan elfogadott intézkedések között helyet kaptak a beruházások minőségbiztosításának fokozását, költségkontrolljának biztosítását, az építési-bontási hulladékok újrahasznosítási arányának növelését szolgáló elemek is. Az építési minőség további javítása érdekében korszerű laboratóriumi háttér-infrastruktúra jöhet létre.

A hazai építőiparról részletes regionális körképet adtak a szakértők az ÉVOSZ legutóbbi elnökségi ülésén, ahol a régiós jellemzők mellett az építőipari kis-, és középvállalkozások számára nyújtott újabb, vissza nem térítendő támogatásról is beszéltek.

Forrás: portfolio.hu