Pápa az új gócpont

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

Újabb koronavírus gócpont alakult ki itthon: Pápán eddig huszonkét embernél mutatták ki a fertőzést, és csaknem félszázan kerültek karanténba. Úgy tudni, egy vallási rendezvényen kapták el ilyen sokan a kórt. A városban különleges intézkedéseket vezettek be: látogatási tilalom van a kórházban és az idősotthonban, de bezárt az óvoda is. Közben Esztergomban a Suzuki gyárban is felütötte fejét a kór: ott három ember lett beteg – közölte az M1 Híradója.

Nem a nyári nagytakarítás miatt van zárva az óvoda Pápán. Fertőtlenítik az ajtókat, az ablakokat és minden felületet. Az intézmény egyik dolgozójáról ugyanis kiderült, hogy koronavírusos. Az óvónő több kollégájával is találkozott a múlt héten egy értekezleten, ezért ők jelenleg karanténban vannak csakúgy, mint az a húsz óvodás, akik akkor az intézményben voltak.

Néhány napja a város egyik idősek otthonában is megjelent a koronavírus. Az egyik ápolónő vitte be a fertőzést, aki a férjétől kapta el. A Pápa környékén élő gondozó az otthonban egy idős férfit fertőzött meg, aki egyelőre tünetmentes, az ajkai kórházban különítették el. Most úgy tűnik, a vírust sikerült megfékezni az intézményben:

a tizenkét ápoló és a harmincnégy gondozott tesztje is mind negatív lett.

Közben a pápai kórházban is azonosították a fertőzést. Egy helyi lakos jelentkezett az elmúlt napokban a vírus jellegzetes tünteteivel. A kontaktkutatások alapján kiderült, a férfi külföldiektől kapta el a betegséget, és a család másik két tagja is megfertőződött. A kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, csakúgy, mint az idősotthonban.

Egyik napról a másikra duplázódott meg az esetszám

A helyiek azt mondják, nem félnek, de kerülik a tömeget. A polgármester a közösségi oldalára szerdán feltöltött videóban azt mondta: egyik napról a másikra duplázódott meg a koronavírusos esetek száma Pápán.

Áldozó Tamás az M1-nek arról beszélt, hogy az esetek egy jelentős része között összefüggés látszik, és azt sem tartja kizártnak, hogy további szigorításokra lesz szükség a városban.

„A kontaktokon keresztül levezethető az egy helyről való elterjedése. Most már beszélhetünk róla, a sajtónyilvánosságot megkapta, ez egy vallási felekezetnek a közösségi rendezvényére vezethető vissza” – fogalmazott a polgármester.

Forrás: MTI, hirado.hu

 

24 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt két idős, krónikus beteg

24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4621 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 602 főre emelkedett, 3464-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő. Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Péntektől a koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolásúnak számít Spanyolország.

A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7092 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatónkat itt olvashatja: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/infografikan-az-orszagba-valo-belepes-es-hatosagi-hazi-karanten-alol-valo-mentesites

Forrás: koronavirus.gov.hu

Egy beteg és egy ápoló is koronavírusosos lett a siófoki kórházban

EGNAP A KÉSŐ ESTI ÓRÁKBAN DERÜLT KI, HOGY INTÉZMÉNYÜNK BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYÁN EGY BETEG ÉS EGY ÁPOLÓ KORONAVÍRUS TESZTJE POZITÍV LETT.

– adta ki közleményét a kórház igazgatója, Dr. Inczeffy István.

A dolgozót hazaküldték, az időskorú beteget pedig átszállították a Kaposvári Infektológiai Osztályra. A kontaktkutatás megkezdődött.

Az igazgató egy másik közleményéből kiderül: a Siófoki Kórház-Rendelőintézet valamennyi osztályán és részlegén augusztus 5-től látogatási tilalmat rendeltek el.

Forrás: borsonline.hu