Pályázat is segíti a vízerózió elleni védekezést

Fotó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság

A víz okozta talajpusztulás komolyan befolyásolja a termelés hatékonyságát, ezért a gazdálkodás során nem hagyható figyelmen kívül. Itt is a megelőzés a legfontosabb, és ezt most egy pályázati kiírás is segíti.

Azon területeken, ahol az adott tábla komolyabb erózióveszélynek van kitéve, már nem elegendő az általános agrotechnikai eljárás, ott komolyabb műszaki megoldások alkalmazása válhat szükségessé. Az erózió elleni műszaki beavatkozások célja a csapadék lefolyási irányának, intenzitásának irányítása. A talajvédelmi műszaki létesítményeknek több fajtája is van, ilyen például a sánc, a terasz, a gát, a különféle vízelvezetők, vízmosáskötések és övárkok. A sánc a terep mesterséges, átművelhető hullámosításával a lejtő hosszát csökkenti, míg a terasz kialakításával a terep esésén lehet javítani. Az övárkok legfontosabb célja, hogy a magasabb fekvésű területekről lefolyó és a védendő területet elárasztással fenyegető vizek összefogását és a terület határain kívüli elvezetését szolgálja. Fontos hangsúlyozni, hogy az erózióvédelmi szempontból megvalósított műszaki beavatkozásoknak komplexnek kell lenniük, esetenként több műszaki megoldást kell kombinálni, és a tervezésnél az erózióval veszélyeztetett terület tágabb környezetét, így az egész vízgyűjtő területet kell figyelembe venni.

Az erózió megelőzését aVP4-4.4.2.1.-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások, létesítmények kialakítása, fejlesztése elnevezésű pályázat is segíti.

A felhívás célja a területi vízvisszatartás elősegítése, az éghajlat-változással összefüggő problémák kezelése. A felhívás keretében a támogatható tevékenységek köre: területi víz-visszatartást szolgáló vízi létesítmények kialakítása, fejlesztése, a mély fekvésű, víz-visszatartásra alkalmas területeken; erózió elleni védelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése. Ezek a terasz, a sánc, a padka, a bakhát, a rőzsefonat, a talajfogó gát és a gyepes gyűjtőárok. A rendelkezésre álló keretösszeg 1,38 milliárd Ft. A támogatás 90%-os támogatási intenzitású. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege projektenként: területi víz-visszatartást szolgáló vízi létesítmények kialakítása, fejlesztése esetén: maximum 810 000 eurónak megfelelő forint összeg; erózió elleni védelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése esetén: maximum 810 000 eurónak megfelelő forint összeg. A támogatási kérelmek benyújtására 2017. március 1-től 2019. március 1-ig van lehetőség. A következő értékelési határnapok: 2018. június 1. – 2018. szeptember 3. – 2018. december 3. – 2019. március 1. (Forrás: agroforum.hu)