Palkovics László: Nyolc pont köré szerveződik a Klíma- és természetvédelmi akcióterv

Fotó kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

A Polgári Kisgazdák örömmel támogatják az akciótervet és azt megvalósíthatónak is tartják. Fenntartjuk azonban az álláspontunkat, hogy minden klímavédelmi terv 2 részből kellene, hogy álljon:

  • egyfelől a CO2 kibocsájtás csökkentése érdekében elhatározott programot,
  • másfelől azokat a programokat, amelyek a felmelegedés folytatódása esetén (jelenleg ez várható) a Magyarország számára kedvező változások felhasználására vonatkoznak. Kiemelten szükséges lenne, a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság felkészüljön a szükséges és várható változásokra.

 

(kpe)

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban – ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. Közölte: az akcióterv szerint július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot. Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, támogatják az újrafelhasználást és megvédik a hazai folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól. Elvárják a multinacionális cégektől, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak; a következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását; támogatják az olcsó elektromos autók megjelenését; támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben is; bevezetik a Zöld Államkötvényt; továbbá minden újszülött után 10 fát ültetnek – sorolta a miniszter. Palkovics László az RTL Klub híradójának kijelentette: nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium, és először a 2021-es költségvetésbe kerülnek be a miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi akcióterv költségei.

A kormánypártok üdvözlik a klímavédelmi akcióterv megindítását, és készek minden támogatást megadni a kormánynak a megvalósításhoz, mert a teremtett környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke és egyben felelőssége is – közölte Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve: bíznak abban, hogy a baloldal is támogatni fogja az akciótervet, mert „nem üres szavakra, hanem cselekvésre van szükség”.

Hiteltelennek és álságosnak nevezte a miniszterelnök évértékelőjében meghirdetett klímavédelmi akciótervet szerdai sajtótájékoztatóján Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője. Jelezte ugyanakkor: támogatni fognak minden javaslatot, függetlenül attól, hogy a baloldal vagy az „álszent, álnemzeti” Fidesz nyújtja azt be. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős, MSZP-s főpolgármesterhelyettes a Népszavának azt nyilatkozta: óvatosan derűlátó a kormány klímaakciója kapcsán, de nem biztos benne, hogy ez megalapozott.

Mint fogalmazott: „nagyon örülök neki, ami azért éles váltás a kormány klímaváltozással kapcsolatos hozzáállásában. Remélem, hogy ez kedvezően hat a Cséry-telep sorsára is.” Az LMP elengedhetetlennek tartja, hogy az ellenzéki pártok minimumprogramjának sarkalatos eleme legyen egy zöldprogram, így megkezdte annak kidolgozását – hangoztatta szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnöke, Kendernay János, aki nem hisz abban, hogy a kormány érti, mit kellene tenni a klíma védelmében, ezért a cselekvési terv kidolgozása az ellenzékre marad.

MTI, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, NÉPSZAVA