Palkovics László innovációs és technológiai miniszter éves meghallgatása

fotó: Vogt Gergyely - Demokrata

Ma az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága meghallgatta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

A miniszter beszámolójában ismertette a minisztérium hatáskörébe tartozó feladatokkal kapcsolatos fontos információkat valamint válaszolt a bizottság tagjai által feltett kérdésekre.

Az oktatás és szakképzés kapcsán elmondta, hogy alapjaiban változik meg a hazai szakképzési rendszer a 2020-21-es tanévtől; rugalmasabb, a piaci igényekhez illeszkedő, a lemorzsolódást hatékonyabban megakadályozó intézményi szerkezet jön létre. Így a gazdaságvédelmi intézkedések részeként és a fiatalok foglalkoztatásának további bővítése érdekében a kormány újabb lépést kíván tenni a szakképzés megerősítéséért.

Utalt rá, hogy a minisztérium egyik legfontosabb feladata, hogy erősítsék a kapcsolatot a piac és az egyetemi, illetve az állami kutató intézetek között, növeljék a vállalkozások szerepét az intézetekben zajló kutatási, fejlesztési projektek finanszírozásában.

A nemrég megalakult Energetikai Innovációs Tanácsról Palkovics László elmondta, hogy a tanács munkájának eredményeit beépítik a hamarosan elkészülő új Nemzeti Energiastratégiába. A testület munkacsoportjai a résztevők tapasztalatai és javaslatai alapján vizsgálni fogják az energiacsökkentést, a rendszerirányítási rendszereket és villamosenergia-tárolási lehetőségeket, az energiaforrásokat és áramtermelést, a hálózatfejlesztést, valamint a fogyasztói igényeket.

A klímapolitikával és közlekedéssel kapcsolatban kifejtette, hogy arra kell törekedniük, hogy az üvegházhatású gázok alacsony kibocsátásával járó hosszú távú fejlesztési stratégiákat fogalmazzunk meg és ezzel összefüggésben: Magyarország elkötelezett a közlekedési és logisztikai infrastruktúra fejlesztése mellett.

(KPE)