Palkovics László: A kórházak visszaállhatnak a normál működésre / Operatív törzs: A kórházparancsnokok a veszélyhelyzet feloldása után is ellátják feladataikat

fotó: Vogt Gergyely - Demokrata

„Most azt látjuk, hogy a számok alapján a kórházak visszaállhatnak a normál működésre” – nyilatkozta az ATV kérdésére Palkovics László az ITM vezetésével működő járványügyi-tudományos szakértőkprofesszorok véleménye alapján. Arra a kérdésre, hogy „mikor lehet erre számítani”, Palkovics László azt válaszolta: ezt Müller Cecília tisztifőorvostól kell megkérdezni, ebbe mi nem avatkozunk bele, „mi számolunk, és ez alapján teszünk javaslatokat”. A matematikusok már március végén külön elemzésben vizsgálták a járvány kórházi terjedését, május végéig a kutatók, orvos-professzorok, iparági szakemberek összesen több mint 40 prezentációt készítettek kormányzati, és állami szereplőknek – fejtette ki Palkovics László.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: a kórházparancsnokok a veszélyhelyzet feloldása után, az egészségügyi készenlét idején is ellátják feladataikat, a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését.

Az RTL Klub csütörtök esti híradója arról számolt be, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni a szakrendelőket, a szakrendelések májustól indultak újra, de csak telefonos bejelentkezés után fogadnak betegeket. A győri Petz Aladár Kórház főigazgatója azt mondta az RTL-nek, hogy csak náluk félmillió vizsgálat maradt el a járvány miatt, 50-60 ezren próbálnak telefonálni időpontért. A budapesti szakrendelőket megkeresve pedig az RTL Klub is tapasztalta, hogy nehéz időpontot szerezni: beszélni csak minden másodikkal tudtak, volt olyan szakrendelő is, ahol a telefont ugyan felvették, de kiderült, még nem végeznek minden vizsgálatot.

ATV.HU, MTI, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ