Palkovics: A négy orvosi egyetem közül a Semmelweis lenne a következő, ahol megnézzük azt, hogy a Corvinus-féle működési mód mit is jelent

Fotó nlcafe, Kép Semmelweis Ignác - Túry Mária alkotása

A Polgári Kisgazdák aggodalommal figyelik mindazt, ami a Corvinus Egyetem körül történik. A magunk részéről csak olyan változtatásokat tudunk támogatni, amelyek nem eredményeznek további hátrányokat a nehezebb sorsú családokból érkező diákok számára. Évszázados hátrányt jelentett Magyarországnak az a körülmény, hogy a tanulás lehetősége a jobbágycsaládok számára, majd a szegény körülmények között élő honfitársaink részére elérhetetlen volt. Az oktatás szabadsága és lehetősége minden nemzettársunk részére elérhető kell legyen. Az egyetem elvégzése a szegényebb családok számára ma is rendkívüli erőfeszítéseket kíván, azt tovább nehezíteni nem szabad. Garanciákat kell adni arra vonatkozóan, hogy minden átszervezés után a szegényebb családok számára könnyebb és nem nehezebb lesz a legmagasabb szintű oktatás elérése. (TKB)

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Népszavának adott interjúban kifejtette: „Egy ellátást folytató orvostudományi egyetem a klinikáin nem tehet olyat, hogy nem fizeti ki a számlát. Ha megnézi a négy egyetemet, akkor kettőnél már ez most is így történt. (…) Elismerem, a finanszírozásnak vannak strukturális hibái, amiért az egyetemek nem tehetők felelőssé. Varga Mihály pénzügyminiszter úrral éppen tárgyalásban vagyunk arról, hogy egy magasabb konszolidációs összeget előre adjon oda, és én garantálom, hogy ettől kezdve az orvosi egyetemeknek nem lesz adósságuk az év végén. A javaslaton, amely lényegében a bázisfinanszírozás elemeire épülne, közösen dolgozunk Kásler Miklós miniszter úrral.” A lap Corvinus-modell-lel kapcsolatban feltett kérdésére a tárcavezető úgy reagált: a négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnéznék azt, hogy egy ilyen működési mód mit is jelent. A Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése szerinte év végéig levezényelhető.

NÉPSZAVA