Paks II. megépítése közös nemzeti ügyünk – Feloldották a Paks II. titkosítását

Az Atomerőmű távlati képe Pakson. - A kép forrása: hvg.hu

A Paks II. megépítését az ésszerűség teljes elhagyásával az ellenzék kitartóan támadja. A Magyar Kormány komoly megfontolás után döntött – parlamenti felhatalmazással – Paks II. megépítéséről. A legbiztonságosabb megoldást, a legjobb szakemberek kiválasztását tartotta szem előtt. A Paksi-beruházás nem egy csupán a nagy beruházások közül, sokkal inkább a jövő építését szolgálja. (KPE)

Süli János villamosmérnök, energetikai szakember, az atomerőmű beruházást felügyelő miniszter. – A kép forrása: aktualis.blogstar.hu

Közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést a Paks II. Zrt. honlapján – írja a Magyar Nemzet. A lap kiemeli: az Atomsztroj-exporttal kötött tervezési, beszerzési es kivitelezési szerződésben foglalt megvalósítási megállapodások a projekt teljes életciklusát lefedik. A szerződés szerint a Magyar Kormány fix áron a projekt „kulcsrakész” megvalósítását várja el, vagyis kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a megrendelő a két új blokkot. A szerződés megteremti a fővállalkozó feletti kontrollt is, kizárólag a magyar megrendelő folyamatos ellenőrzése alatt valósulhat meg az eszközöknek – nemcsak a beépítése -, hanem a gyártása is. A felelősség pedig – a szerződés teljesitéséért es az alvállalkozók munkájáért is – kizárólagosan a fővállalkozót terheli. „Hatalmas győzelem az átláthatóságnak és a magyar embereknek!” – kommentálta a Facebookon a paksi szerződés titkosításának feloldását Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. Nincs olyan EU-tagállam, amely nyert volna azzal, hogy az orosz atomóriással dolgoztatott – állítja az EP zöld frakciója számára készült, Fenyegető függőség című tanulmány. A Népszava által ismertetett dokumentumban azt írják, hogy Paks 2-t ugyanúgy nyilvános pályázat nélkül kapta meg a Roszatom, mint a másik folyamatban levő finn projektet, a Hanhikivit. „A magyar szerződés egyik legkritikusabb pontja a 2026-ban kezdődő visszafizetés, amiről kezdetben azt gondoltak, hogy addigra a reaktorok termelni fognak, ám a csuszasok miatt ma már egyértelmű, hogy meg kell kezdeni a törlesztést, mielőtt meg a blokkok a hálózatra kapcsolódnának” – emeli ki a tanulmány, az anyag, hozzátéve: a helyzet Magyarországra nézve hátrányos, Oroszországot viszont nem aggasztja. (Forrás: Magyar Nemzet; origo.hu; mandiner.hu)