Paks II-bejelentés: csak évekkel később lesznek készen

Fotó Süli János facebook oldala

2027 végéig biztosan nem, 2030-ra viszont nagy valószínűséggel elkészülhetnek az új blokkok – hangzott el a Paksi Atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti meghallgatásán.

Továbbra is szükséges a Paksi Atomerőmű új blokkjainak megépítése – kezdte éves meghallgatásán beszámolóját a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli Jánost a Parlamentben hallgatta meg kedden délelőtt a fenntartható fejlődés bizottság. A miniszter közölte, hogy a projekt miatt szükséges a Paks környéki közutak és a vasút felújítása. Kiemelte: kőbe véstek néhány dolgot a blokkokat megépítő orosz fél számára

„Leszögeztük: nekünk az a fontos, hogy engedélyezhető és megépíthető terveket kapjunk, a megépülő blokkot pedig 2061-ig tudjuk biztonságosan üzemeltetni.”

Süli János hozzátette beszámolójában, hogy az ország villamosenergia-fogyasztása évről évre átlagosan másfél százalékkal bővül. A kérdések alatt a bizottság elnöke, az LMP-s Schmuck Erzsébet elmondta, hogy pártja nem támogatja az erőmű bővítését, és azt kérdezte, mennyibe kerülhet a felépülésig a projekt az adófizetőknek. A bizottságon kívüli képviselőként Szél Bernadett azt kérdezte, hogy történt-e valójában szerződésmódosítás a paksi orosz hitelnél, illetve Keresztes Lóránt (LMP) arra volt kíváncsi, hogy képesek-e az oroszok a beruházás végrehajtására.

„Pályázat nélkül kapták meg az oroszok ezt a projektet azzal az indoklással, hogy egyedül alkalmasak ezt elvégezni. Ehhez képest óriási csúszás van; mekkora csúszás az, ami már egészen biztosan elkönyvelhető?” – tudakolta a politikus.

Süli János tárca nélküli miniszter válaszában közölte: a törlesztés kezdetének dátumát eseményhez kötik. Ha a parlament is jóváhagyja, úgy a hitelt az üzem kereskedelmi termelésének indulásakor kezdi el törleszteni az állam. A miniszter szerint 2028-ig biztosan nem épülnek meg az új blokkok

„Azt tudom, hogy nagy biztonsággal 2030 előtt készen vagyunk, tehát

a 2032-es és a 2037-ben történő I.-IV. blokkok leállítására ezek az új blokkok már kereskedelmi üzemben, megbízhatóan, kipróbáltan a rendszer részeként üzemelnek.

Az biztos, hogy 2027-ben nem leszünk készen” – mondta a tárca nélküli miniszter.

Süli János végül Aszódi Attila menesztéséről annyit mondott, hogy úgy rendezték vele az építés körüli vitákat, hogy elváltak.

Forrás: infostart.hu, Czwick Dávid