Pácban vannak az élelmiszer-hamisítók

Ezentúl pillanatok alatt kiderülhet, hogy a boltokban, a piacon, vagy éppen az utak menti bódékban árult kalocsai fűszerpaprika, szabolcsi alma, makói vöröshagyma és egyéb élelmiszer, valóban a nevében szereplő helyről származik, vagy csak ezt akarják elhitetni, hogy kelendőbb legyen a portéka.

Az új termőhely azonosító módszert a Bálint Analitika Kft. fejlesztette ki. Ennek segítségével kiszűrhetőek azok az élelmiszerek, amelyek csak az árcédulájuk szerint származnak egy-egy nevezetes és a minőségükre garanciát jelentő területről.

A projekt csaknem 900 millió forintból valósult meg. Ebből 499,64 millió forint az állami támogatás, amelyet pályázati úton nyert el a Bálint Analitika Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. 
A fejlesztés eredményét szabadon felhasználhatják a hazai intézmények

– szögezte le Bálint Mária, Bálint Analitika Kft. ügyvezetője. A termőhely azonosítását talajban található fémek, félfémek, ritkaföldfémek és nem fémes elemek izotóparányai segítik, de szükség van egy megközelítőleg 170 millió forintba kerülő műszerre is.

Az új módszert kidolgozó cég vezetője hangsúlyozta, hogy napjaikban a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása a termék csomagolásán feltüntetett „származási hely” megjelöléssel történik. Ám ez lehetőséget ad arra is, hogy a például Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként hazánkat tüntessék fel.

Bálint Mária szerint fejlesztésük nyomán olyan szolgáltatás jöhet létre, amely segítséget nyújt egy-egy termék valódi termőhelyének beazonosításában, a hamis termékek kiszűrésében, és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredet megjelölést is.

Ez utóbbi az Európai Unióban használt védjegy, amely egy-egy különleges mezőgazdasági termékekről tanúsítja hogy az előállítása, feldolgozása és elkészítése egy pontosan meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával történt.

A származási hely azonosítására kifejlesztett új vizsgálati módszerből azonban nem csak a mezőgazdaság, hanem a bűnüldözés és a geológiai kutatás is profitálhat.

A többi között megállapítható az is, hogy azonos kábítószerforrásból származnak-e a lefoglalt drogok, vagy több különbözőből. Sőt a termálvíz-, és az olajrétegek azonosítására is felhasználható a módszer. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, BNE