Ötvenórás vasutassztrájk lesz Németországban

Fotó MTI, EPA, EXPA, Johann Groder

Két napig és két óráig tartó sztrájkot kezd vasárnap 22 órától Németországban a vasúti dolgozók szakszervezete (EVG).

A nagyjából 230 ezer dolgozót összefogó érdekképviselet a Deutsche Bahn (DB) országos vasúttársasággal és több tucat regionális vasúti szolgáltatóval folytatott bértárgyalások eredménytelensége miatt március vége óta harmadszor szervez sztrájkot. A vasárnap estétől kedd éjfélig tartó munkabeszüntetés az eddigi leghosszabb tiltakozó akció.

https://c68b663766f79b4766a4a6628dbd61ee.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A munkaadói oldal magatartása miatt „nincs más választásunk, mint tovább fokozni a nyomást” – emelték ki csütörtöki berlini tájékoztatójukon.

A DB szerint a munka beszüntetése ötven órára „őrültség” és „végtelenül túlzó” lépés.

A társaság szerint a sztrájk várhatóan hosszan tartó és súlyos fennakadásokat okoz, és nem csak Németországban. Külföldön főleg a teherforgalmat nehezítheti meg, mert a tíz európai vasúti árufuvarozási folyosóból hat áthalad a németországi hálózaton.

Az EVG 12 százalékos, és legalább 650 eurós béremelést igyekszik kiharcolni minden vasúti dolgozónak. A legtöbb dolgozót foglalkoztató DB a felső fizetési kategóriákban nyolcszázalékos, a középső és alsó kategóriákban tízszázalékos emelést ajánl, valamint egy 2850 eurós egyszeri juttatást az infláció hatásainak ellensúlyozására.

Forrás: hírtv.hu, MTI

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/otvenoras-vasutassztrajk-lesz-nemetorszagban-2567556?utm_source=feed&utm_medium=rss