Öt és fél éve töretlen a reálbér-emelkedés Magyarországon

Fotó: kormany.hu

66 hónapja, azaz öt és fél éve töretlenül emelkednek a reálbérek hazánkban: a bruttó keresetek 11,9 százalékkal, a reálbérek ismét kimagasló mértékben, 9,4 százalékkal nőttek az első félévben – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, a növekvő béreknek és a munkából élők számának dinamikus bővülésének köszönhetően jelentősen erősödött Magyarországon a lakossági fogyasztás és a pénzügyi megtakarítások összege is.

Varga Mihály hangsúlyozta, a növekvő béreknek és a munkából élők számának dinamikus bővülésének köszönhetően jelentősen erősödött Magyarországon a lakossági fogyasztás és a pénzügyi megtakarítások összege is.

A pénzügyminiszter elmondta: a bérnövekedést a jövő évi költségvetés is nagymértékben támogatja, hiszen a 2016 novemberében megkötött hatéves bérmegállapodás értelmében tovább csökken a  szociális hozzájárulási adó mértéke, illetve a közszférában is folytatódnak a bérfejlesztések – tette hozzá. A 66 hónapja emelkedő reálbérek is jól mutatják, hogy Magyarországon egyre jobban megéri dolgozni. 2010 óta a nettó bérek 62 százalékkal emelkedtek Magyarországon – közölte a tárcavezető.

Emellett folyamatosan emeli a reálkeresetek növekedési ütemét a közfoglalkoztatotti létszám jelentős csökkenése is, hiszen a versenypiaci bérek – ahova a közfoglalkoztatottak egyre nagyobb számban átmennek – jóval magasabbak. Elmondhatjuk tehát, hogy egyre jobban megéri hazánkban dolgozni, hiszen a magyar családok jövedelme is folyamatosan nő, amit a családi adókedvezmény is fokozottan támogat – emelte ki Varga Mihály. A bérek kétszámjegyű emelkedése a foglalkoztatottság kimagasló növekedése mellett ment végbe, ami jól mutatja, hogy a magyar gazdaság folyamatosan, kiegyensúlyozottan fejlődik.

A bruttó bérek 324 ezer forintra emelkedtek 2018 első felében, a nettó bérek pedig 216 ezer forintra, a családi adókedvezményt is figyelembe véve utóbbi még magasabbra, 224 ezer forintra.A folyamatosan emelkedő reálbérek az elkövetkezendő időszakban tovább élénkíthetik a hazai fogyasztást is, ami a magyar gazdaság növekedésére is kedvező hatással lehet.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)