Osztrák javaslat: kerítés vagy fal kell az Európai Unió külső határaira

A határvédelmi kerítés. - A kép forrása: hvg.hu

Újabb javaslatokkal álltak elő az osztrák vezetők az Európát fenyegető illegális bevándorlás megfékezésére. A kancellár és az európai ügyekért felelős minisztere szinte egy időben hangoztatta, hogy a külső határok mentén kerítésekre, illetve falra van szükség.

Az Európai Unió valóságos össztüzet zúdított Ausztriára, mert a múlt héten megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez. Karl Nehammer a vétót azzal indokolta, hogy idén eddig több mint százezer illegális bevándorló érkezett Ausztriába, háromnegyed részük Bulgária és Románia felől Magyarországon keresztül.

A kancellár az unió szemére hányta, hogy Ausztriát magára hagyta, ezért – mint fogalmazott – nemzeti érdekeit szem előtt tartva „nemzetállamként” kellett fellépnie.

A Der Standard című lap tudósítása szerint az osztrák vezető közvetlenül a Brüsszelben zajló uniós csúcstalálkozó előtt arról beszélt, hogy Bulgária határai mentén kerítést kell emelni, és azt uniós pénzből kell finanszírozni.

„Szakítanunk kell minden tabuval a kerítéseket illetően” – hangoztatta Nehammer, aki szerint a külső határokon több kerítésre van szükség.

„A kerítések nem jelentenek semmi újat” – tette hozzá, egyben utalt a görög–török határ mentén létesített kerítésre.

„A probléma az, hogy a nemzetállamokat mostanáig egyedül hagyták, az Európai Bizottság nem biztosít pénzeket erre” – ismételte meg korábbi nyilatkozatát a kancellár. Külön említette Bulgáriát. Emlékeztetett arra, hogy Szófiának a kerítéshez saját bevallása szerint kétmilliárd euróra lenne szüksége.  Nehammenél is tovább ment Európa-ügyi minisztere, Karoline Edtstadler. A konzervatív politikus a külső határok védelmében „fizikai korlátok” létesítéséről beszélt, de hozzátette, hogy nem túlságosan derűlátó, arra számít, hogy javaslatát elutasítják.  A Kurier beszámolója szerint Edtstadler emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös menekültválság óta az Európai Unióban nem jött létre megegyezés a menekültek elosztásról, illetve a külső határok védelméről.

„A külső határok mentén kerítésre vagy falra van szükség” – hangoztatta a miniszter egy televíziós interjúban. „Nevezzék, ahogy akarják” – tette hozzá.

Az osztrák lap szerint a javaslat emlékeztetett a korábbi amerikai elnök, Donald Trump választási kampányára, illetve hivatali idejére. Trump akkoriban falat akart építtetni az amerikai–mexikói határ mentén, hangsúlyozva, hogy a költségeket Mexikónak kell állnia. A miniszter szerint tudomásul kell venni, hogy a kerítések, illetve a falak nélkülözhetetlenek az illegális migráció megfékezése érdekében. „Tudomásul kell vennünk, hogy fizikai korlátok nélkül nem tudjuk biztosítani a külső határok megfelelő védelmét” – fogalmazott.

Bulgária és Románia schengeni csatlakozása ellen emelt vétóval kapcsolatban megismételte az ismert osztrák álláspontot. A miniszter szerint a schengeni rendszer nem működik.  „Az uniónak lépnie kell, és az osztrák vétó hozzájárul ehhez” – vélekedett Edtstadler, aki szerint végre odafigyelnek Ausztriára, és meghallgatják.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2022/12/16/osztrak-javaslat-kerites-vagy-fal-kell-az-europai-unio-kulso-hataraira