Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány

A veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendelet május 23-án járna le, de a kormány által kedd este benyújtott törvényjavaslat ezt őszig, a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig meghosszabbítaná – olvasható a parlament.hu oldalán. Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a törvényjavaslatot.

A veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek hatálya a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. nap lenne. A javaslat indoklásában az áll, hogy az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés.

A Kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, mérsékelje a gazdasági károkat, és megőrizze a munkahelyeket. Ezek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. A világjárvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat. A világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges

– olvasható az általános indoklásban.

Mint megírtuk, a koronavírus-világjárvány miatt a kormány, majd a parlament a járvány első hullámában is elrendelte a veszélyhelyzetet, amely az első hullám lecsengésével, 2020. június 18-án szűnt meg. A járvány második hullámában a kormány 2020. november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, majd az Országgyűlés november 10-én meghosszabbította a veszélyhelyzet hatályát, amikor is megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.

Az akkor elfogadott törvény a veszélyhelyzet azonnali és hatékony kezelése érdekében a hatálybalépést a kihirdetés napján 23 órai időpontban határozta meg, azzal, hogy a jogszabály a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti. Miután kihirdették a Magyar Közlönyben, a törvény 2021. február 22-én 23 órakor hatályba is lépett. A jogszabály 2021. május 23-án veszti majd hatályát. A kormány által beadott kedd esti törvényjavaslat ezt az időpontot módosítaná.

Forrás: index.hu, NF