Összeomlott a kaliforniai bank, az állam kormányzója Joe Biden segítségét kéri

Fotó: Shutterstock

A bankvezetők sokat foglalkoztak a woke-ideológiával.

Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt.

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, és ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank csődje az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetik a szakértők, ami a legnagyobb 2008 óta. A csőd kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is. Beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. A bank London mellett irodákat tartott fenn többi között Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában.

A bank csődjében szerepet játszott komolyan megemelt amerikai alapkamat, ami része az infláció elleni küzdelemnek. A összeomláshoz hozzájárult a technológiai iparágban működő sok vállalat nehézsége. A pénzintézet működését már a nála elhelyezett betétekből volt kénytelen biztosítani, aminek nyomán a pénzügyi hatóságok pénteken közbeléptek és felügyelet alá helyezték.

Az amerikai szövetségi betétbiztosítás a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező amerikai ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, illetve próbál vevőt találni a bankra, hogy a nagyobb betétek se vesszenek el. A Silicon Valley bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak jelentős részével volt kapcsolatban.

Közben a New York Post arról ír, hogy a Silicon Valley Bank kockázatkezelési vezetője jelentős időt töltött több woke LMBTQ-programmal, beleértve egy safe space ( biztonságos tér) létrehozását a coming outolók számára.

Jay Ersapah, az SVB brit kirendeltségének pénzügyi kockázatkezelési főnöke olyan kezdeményezéseket indított el, mint a cég első egy hónapos Pride-kampánya és egy új blog, amely az LMBTQ+ fiatalok mentális egészségtudatosságát hangsúlyozza.

„A nem lehetsz az, amit nem látsz” kifejezés rezonál bennem. Színes queer személyként és első generációs bevándorlóként, munkásosztálybeli háttérrel, nem sok példaképem volt, amit láthattam’ volna, amikor felnőttem” – idézte Ersapah-t a vállalat honlapja.

Forrás: MTI, New York Post, mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230312_vezetoi_a_woke_ideologiaval_foglakoztak_osszeomlott_a_kaliforniai_bank