Összeomlás fenyegeti a bécsi kórházakat

Fotó: Shutterstock

Betegrangsorolás, folyosókon kezelt páciensek, szakemberhiány

Neve elhallgatását kérte az az intenzív osztályon dolgozó orvos, aki beszámolt az osztrák főváros állami kórházaiban uralkodó helyzetről. A Bécsi Egészségügyi Szövetség hivatalos értesülései szerint minden rendben van az egészségügyben, a betegek ellátása garantált. A bécsi orvos azonban más körülményekről számolt be. Az intenzív osztályon az orvosoknak kell eldönteniük, hogy ki kaphat előbb ellátást. A kórházak az influenza, illetve a RSV-hullám, valamint a szakemberhiány miatt kerültek nehéz helyzetbe. Közben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az osztrákok többsége elvesztette az egészségügybe vetett bizalmát.

Az osztrák lapnak nyilatkozó orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy egy újabb covidhullám lehet a végső csapás. Mint mondta: a világjárvány előtt is feszült volt a helyzet a kórházakban, de még soha nem volt olyan kritikus, mint most. Ha ismét megemelkedik a fertőzöttek száma, akkor a rendszer összeomlik. „Egy lépésre vagyunk a legrosszabbtól” – jelentette ki.

Beavatkozási sorrendet kell felállítaniuk, azaz osztályozniuk kell a betegek állapotát. Az is hatalmas problémát jelent, hogy az ellátási szektorban legalább 800 állás betöltetlen a hivatalos adatok szerint. Volt arra is példa, hogy az idegsebészeten az éjszakai műszakot a gyermekintenzív osztály dolgozói vették át, mert nem volt elég ápoló. Természetesen őket nem képezték ki az esetleges vészhelyzetekre.

A doktor arról is beszámolt, hogy a férőhelyek hiánya miatt egyre több beteget helyeznek el a folyosókon. Általában stabil páciensek kerülnek oda, akik nem igényelnek folyamatos figyelmet.

Sajnos azonban vannak kivételek, akik a folyosón hunytak el – tette hozzá. Pedig mindenki megérdemelné azt, hogy méltó körülmények között töltse az utolsó óráit. Volt arra is példa, hogy egy haldokló beteget megpróbált elhelyezni egy kórteremben, de csak a fül-orr-gégészeti osztályon volt szabad hely. Azonban az ápolók azt mondták, hogy ők nem tudnak egy ilyen helyzettel megbirkózni, maradt a tehetetlenség.

Az orvos szerint a kórházak vezetése tisztában van az áldatlan állapotokkal. Hivatalosan azt kommunikálják, hogy nincsenek ágyak a folyósokon, és minden rendben van. Azonban a kórházi dolgozók, akik ebben élnek, nap mint nap tapasztalják ezeket a szörnyűségeket.

Az orvos kiemelte: abban bízott, hogy a covid lecsengése után jobb lesz a helyzet. Nem így lett, sőt. Ezért is döntött úgy, hogy a lehető leghamarabb elhagyja az állami kórházat.

A lakosok is csalódtak az osztrák egészségügyi rendszerben.

Az osztrákok 61 százaléka meg van győződve arról, hogy az egészségügy rossz irányba halad. A páciensek több mint fele választja inkább a magánorvosi szektort az állami helyett.

FORRÁS: Kurier, Kronen Zeitung, Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20221229-osszeomlas-fenyegeti-a-becsi-korhazakat