Összekötik a magyar és a szlovén gázhálózatot: Szijjártó Péter hazánk energiabiztonságáról és új beruházásokról tárgyalt Bledben

Fotó forrása: Szijjártó Péter Facebook oldala

Magyarországon hajtja végre az akkumulátorok újrahasznosításához szükséges, környezetbarát technológián alapuló első beruházását a szlovén Andrada-csoport. A vállalat a világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építi meg Alsózsolcán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bledben. Zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése is, amely lehetővé teszi, hogy – a szomszédos országok közül utolsóként – összekapcsolják a magyar és a szlovén gázvezeték-hálózatot, tovább erősítve hazhánk és a régió energiabiztonságát.

Ésszerű reformokra van szükség az Európai Unióban, a bővítést fő prioritásként kell kezelni, és a nyugat-balkáni államokat minél előbb fel kell venni, ez ugyanis jelentősen megerősítené a közösséget – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Szlovéniában. A külgazdasági és külügyminiszter a Bledi Stratégiai Fórumon azt mondta: az EU napjainkban nincs jó formában, az utóbbi években sokat gyengült a biztonság, a gazdaság és az energiaellátás garantálásának területén is.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: ez a helyzet nem a semmiből állt elő, hanem különböző, elhibázott vagy elmaradt döntések nyomán jött létre.

„Soha ilyen komoly biztonsági és gazdasági kihívásokkal még nem szembesült az Európai Unió egy időben, mint most az energiaellátás biztonsága, a gazdaság és a biztonság tekintetében is rosszabb helyzetben van az Európai Unió, mint korábban bármikor” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. elnök-vezérigazgatója érkezik a földgázszállító kompresszorállomásának avatására a Csongrád megyei Csanádpalotán 2019. október 7-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építi meg egy szlovén vállalatcsoport Alsózsolcán – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Bledben.

Szijjártó Péter elmondta: a tízmilliárd forint értékű beruházás által évente tízezer tonna akkumulátort lehet újrahasznosítani. A magyar kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely kétszáz új munkahelyet teremt.

Hozzátette: ez minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyarországon.

„Egy szlovén vállalat a világ legmodernebb újrahasznosítási technológiáját dolgozta ki, amelynek köszönhetően az elektromos akkumulátorgyártás teljes mértékben körkörössé tehető, tehát a környezetet teljes egészében meg lehet óvni a hulladékképződéstől. Jó hír, hogy ez a szlovén vállalat, az Andrada-csoport úgy döntött, hogy az elektromos akkumulátorok újrahasznosításához szükséges, a környezet védelmét biztosító technológiára alapuló első beruházását Magyarországon hajtja végre, tízmilliárd forintos beruházás keretében” – mondta Szijjártó Péter.

„Éves szinten 10 ezer tonna elektromos akkumulátor újrahasznosításához szükséges beruházást hajtanak végre Alsózsolcán. A kormány ehhez a beruházáshoz 4,7 milliárd forintos támogatást biztosít, különös tekintettel arra, hogy ezzel kétszáz új munkahely jön létre, és ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy az elektromos akkumulátor gyártás teljes egészében a környezet terhelése nélkül megy végbe” – tette hozzá.

Zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszer szlovéniai tárgyalásai után.

Szijjártó Péter emlékeztetett:

Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel még nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják.

Kiemelte: az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amellyel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz-szlovén-magyar földgázfolyosón.

Forrás: hirado.hu