Összefogva verné el Macront a francia jobboldal

Fotó PATRICIA DE MELO MOREIRA, AFP

Sürgölődnek a baloldaliak is.Mint arról mi is beszámoltunk, Emmanuel Macront annyira megütötte az EP-választáson elszenvedett csúfos kudarc, hogy menten bejelentette a francia Nemzetgyűlés feloszlatását és az új választások kiírását. Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) 31,4-14,6 arányban győzte le az elnök mögött álló liberális választási koalíciót, a Kell Európát, az elnök ezért az ő erősödésüket igyekszik megállítani.

Akkorát bukott Macron pártja, hogy az elnök már azelőtt választásokat írt ki, még mielőtt kijöttek volna a végleges eredmények.

Erre reagálva Franciaország két legnagyobb jobboldali pártja tárgyalni kezdett a közös indulásról, felismerve a soha korábban nem látott győzelmi esélyt. Marion Maréchal, az EP-be 5 mandátummal kijutott, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) soraiban helyet foglaló Visszahódítás párt alelnöke hétfőn tárgyalt Marine Le Pennel, az Identitás és Demokrácia (ID) frakciót vezető RN volt elnökével és köztársaságielnök-jelöltjével, valamint a jelenlegi pártelnökkel, Jordan Bardellával. Hiába messze kisebb ugyanis a Visszahódítás az RN-nél, egy szoros országos versenyben kifizetődő lehet egy tömbben indulniuk. Az X-en Maréchal hétfőn azt írta: „A nemzeti tábor történelmi eredményt ért el”, így tárgyalni akar Le Pennel és Bardellával, hogy „megragadjuk a lehetőséget egy kormánykoalíció megépítésére”.

Le Pen egyébként nem csak Maréchal felé nyitna, de a kispárttá vált jobbközép felé is: vállalják, hogy nem indulnak rá a Nicolas Sarkozy egykori pártjából lett Republikánusok inkumbens képviselőire, ha megállapodásra jutnak.

A Visszahódítás ugyanakkor belül sem teljesen egységes; Bardella nem véletlenül az alelnökkel, Maréchallal tárgyalt, nem pedig az elnökkel, Éric Zemmourral. Az RN elnöke utólag dicsérte Maréchal „konstruktív hozzáállását”, de hozzátette: ez a hozzáállás Maréchalt „Éric Zemmouréval ellentétben” jellemzi.

Eközben a francia politikai aréna másik pólusa, a baloldal is összefogásra készül – a kommunisták, a szocialisták, a zöldek, valamint Jean-Luc Mélenchon Engedetlen Franciaország pártja tárgyalnak a közös jelöltállításról. Ezt két évvel ezelőtt már sikerült megvalósítaniuk, az EP-választásra azonban ismét szétestek.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2024/06/osszefogva-verne-el-macront-a-francia-jobboldal