Összefoglaló ismertetés a koronavírus járvány jelenlegi helyzetéről

People wearing protective masks in Venice, Italy, on February 23, 2020 due to concerns over coronavirus infection during the The Eagle ‘Flight’ for the carnival of Venice. More than 130 are infected with Coronavirus (Covid-19) in Italy. Authorities in some Lombardy and Veneto towns closed schools, businesses and restaurants, and cancelled sporting events and religious services. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)

32-re nőtt a magyarországi koronavírusos betegek száma, meghalt az első hazai érintett

Magyar helyzet

Újabb 2 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 32-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma, közülük 9 iráni, 1 brit és 22 magyar állampolgár – áll a koronavirus.gov.hu-n. A tájékoztatás szerint 159-en vannak karanténban, és 1236 mintát vizsgáltak meg. Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján a kabinet nevében részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak. „Isten nyugosztalja” – írta az eset kapcsán Orbán Viktor kormányfő a Facebookon. A DK EP-képviselője, Dobrev Klára a részvétnyilvánítás mellett a Facebookon jelezte azt is: „Látom és hallom a lopakodó félelmet magam körül. (…) A félelem megbéníthat, ám cselekvésre is ösztönözhet.” Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek nyilatkozva részvétét fejezte ki pártja nevében az áldozat családjának, és kijelentette: a jelenlegi protokoll nem alkalmas arra, hogy megállítsák Magyarországon a koronavírus terjedését, tömeges vizsgálatokra lenne szükség a fertőzések elkerülése érdekében.

Pintér Sándor belügyminiszternek nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok, miután a marokkói média szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói miniszternek, aki a héten Magyarországon járt, és találkozott a belügyminiszterrel is – jelezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap. Az ügy kapcsán Kovács Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján kifejtette: ebben a helyzetben Pintérre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, így ő is alávetette magát a mintavételnek. Így tettek a minisztériumban dolgozó – kontaktszemélynek számító – kollégái is – fűzte hozzá, megjegyezve: a marokkói vendég nem csak a Belügyminisztériumban folytatott tárgyalásokat, így hasonló járványügyi intézkedéseket tettek a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is. Szentendrén is különleges intézkedéseket vezettek be, miután kiderült, hogy Abdelkamer Amara a múlt héten a városban is tárgyalt. Emiatt a település szinte teljes vezetése, például Fülöp Zsolt polgármester is önkéntes karanténba vonult. Tegnap elkezdődött a városháza teljes fertőtlenítése. Az RTL Klub Híradója arról számolt be: Fülöp elfogadhatatlannak tartja, hogy nem hajlandóak elvégezni a koronavírustesztet rajtuk, pedig ezt kérték a helyi népegészségügyi hivataltól.

Áldozó Tamás, Pápa kormánypárti polgármestere is önkéntes karanténba vonul két hétre, miután nemrég Izraelből tért haza – adja hírül a Népszava.

A 444.hu arról cikkez: a múlt héten tüdőgyulladásban halt meg a budapesti Szent Imre Kórházban egy koronavírusos nő édesanyja, de a szigorú protokoll miatt az elhunytat nem tesztelték. A később pozitívra tesztelt lányát sok orvos és ápoló vizsgálta, megfelelő védőfelszerelés nélkül – közli a lap, rámutatva: az eljárásrend szerint az ő tesztelése sem volt magától értetődő. Kovács Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján az ügyben feltett kérdésre annyit mondott: nemzetközileg és a magyar eljárásoknak megfelelően végzik a teszteket – közli az Index. Március 6. óta feküdt a Jahn Ferenc Kórházban egy beteg, akiről csak most hétvégén derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, korábban ugyanis az orvosai kérésre sem végezték el rajta a tesztet – írja szintén a 444.hu. Úgy tudják: a beteget egy ideig megfelelő védőfelszerelés nélkül látták el, hiszen nem tudták róla, hogy a járványt kapta el. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Klubnak azt mondta: legalább harminc egészségügyi dolgozó került már karanténba azért, mert valamelyik egészségügyi intézményben érintkezett koronavírus-gyanús beteggel.

A visegrádi Renaissance Étterem a Facebookon közölte, hogy egy később koronavírus-fertőzöttnek bizonyult ember járt náluk – írja a hvg.hu. A vendéglőt ideiglenesen bezárták és fertőtlenítik, az ott dolgozók karanténba vonultak.

Hivatalos szervek, politikusok nyilatkozatai

Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja – hívta fel a figyelmet az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán, aki arra kérte a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletének vezetője bejelentette, hogy Kiskunhalason épül fel a mobil konténerkórház. Jelezte: hétfőn kezdődik meg a létesítmény építése. A hvg.hu szerint Kovács Zoltán többször kioktatta az újságírókat arról, hogy ne okoskodjanak és oknyomozzanak. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők a sajtótájékoztatóra reagáló közös kommünikéjükben azt ajánlották a kormánynak, hogy az egészségügy dolgozóinak szakmai véleményét, javaslatait nyomatékosan vegye figyelembe a döntések meghozatalakor. Közölték: jogos elvárása a polgároknak, hogy naponta pontos és alapos tájékoztatást kapjanak, és ebben az elvárásukban az újságírók képviselik őket. „Ezt a kormánynak a tájékoztatásai során fokozottan figyelembe kell vennie” – húzták alá.

Továbbra sem áll módjában Magyarországnak beengedni senkit, aki Olaszországból érkezik, azokat sem, akik szerb állampolgárok és Szerbiába akarnak hazamenni – fogalmazott Orbán Viktor a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videójában. A kormányfő vasárnap reggel utazott Belgrádba, ahol fogadta őt Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke. Orbán Viktor kijelentette: a szerb-magyar határt illetően megállapodtak, hogy a teherforgalom továbbra is bonyolódhat, bár biztonsági intézkedések mellett. Több orgánum kiemeli: a miniszterelnök egyik Facebook-videójából kiderül, hogy Orbán Viktor és a szerb elnök „könyökpacsival” búcsúzott egymástól. Orbán Viktornak egy másik Facebook-videójából az is kiderült, hogy elkezdték a munkát a nemrég létrehozott akciócsoportok, s 48 óránként jelentést kell tenniük a kormányfőnek.

A rendőrség elfogta azt a 30 éves férfit, akinek videóblogjában elsőként jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül – rögzítette a Belügyminisztérium tegnap. A férfi fővárosi lakcímén házkutatást tartottak, és számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm kábítószergyanús növényi származékokat is lefoglaltak. Kovács Zoltán a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában a koronavírus kapcsán az álhírek, pletykák és mendemondák lehető leggyorsabb megszüntetését nevezte a legfontosabb feladatnak. Felelősségteljesen kell beszélni a vírusról, számít, amit és ahogy beszélünk – jelentette ki, hozzátéve, különösen fontos tanácsok ezek a szenzációhajhász sajtónak, kiemelten az ellenzéki médiumoknak. Az államtitkár kitért arra is, hogy az álhírek terjesztése mellett az ellenzék „politikai felelőtlensége” is veszélyes lehet, amennyiben politikai haszonszerzés miatt fogalmazzák meg kijelentéseiket. Közlése szerint a kormány megteremtette az egyértelmű, hiteles és megbízható információáramlás alapjait a járvánnyal összefüggésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olasz kollégájával, Luigi di Maióval egyeztetett telefonon vasárnap a koronavírus miatti járványügyi helyzetről. A magyar politikus a Facebookon azt írta: az olasz kormány és az olasz hatóságok most nagyon komoly kihívásokkal néznek szembe, ezért biztosította di Maiót a magyarok szolidaritásáról.

Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként – nyilatkozta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.

Szél Bernadett független képviselő közleményében azt javasolta a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a téli kilakoltatási moratóriumot a járvány végéig, „hiszen aki most fedél nélkül marad, az sokkal nagyobb eséllyel válik a betegség áldozatává, illetve terjesztőjévé”.

Egészségügy

Az idősek és az egészségügyben dolgozók fokozott védelmére hívott fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnapi közleményében. A tárca felszólította az ellátó intézmények vezetőit, hétfőtől szervezzék át egészségügyi tevékenységüket úgy, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak. Elhalasztják az egészségügy területén folyamatban lévő sztrájktárgyalásokat a koronavírus miatti veszélyhelyzet lezárultáig – erről állapodott meg az Emmi vasárnap tárgyalópartnereivel.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége üdvözli a kormány által március 13-án elrendelt intézkedéseket, de továbbiak haladéktalan bevezetését tartja szükségesnek – írja a szervezet közleményében. Hozzáteszik: a még nem azonosított betegek száma akár az 1000 főt is elérheti, epidemiológiai statisztikai modellek alapján ez a szám egy hét múlva akár 7-8 ezer, két hét múlva 50-60 ezer is lehet. A kamara többek közt a lakhely elhagyásának korlátozását szorgalmazza, valamint az élelmiszerboltok és patikák kivételével minden üzlet bezárását kéri. A javaslatokat Kovács Zoltán tegnap úgy kommentálta, hogy „a MOK sajtón keresztüli üzengetését politikai haszonszerzésnek tartja”, és mint mondta, megvannak azok a csatornák, amelyeken az ilyen javaslatok az operatív törzshöz eljuthatnak. Aláhúzta: a kamara által javasoltakat már megvizsgálta az operatív törzs. Az MSZP-s Harangozó Tamás tegnap teljes felelőtlenségnek nevezte, hogy miközben Kovács Zoltán a magyar egészségügyi szakemberek legjobb tanácsaira hivatkozva nyugtatja az embereket, a kamara javaslatait nem veszi figyelembe, és „leszólja”.

Fáradtak és feszültek a karanténban dolgozó orvosok és ápolók – az RTL Klub Híradója szerint ez derül ki abból a videóból, ami a Szent László Kórház fertőző osztályán készült. Eközben hétfőtől – a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel – elővizsgálati pontot működtet a budapesti Honvédkórház Róbert Károly körúti székhelyén.

Oktatás

Óriási aktivitás kezdődött a digitális platformokon az új oktatási rendre történő hétfői átállás érdekében – tájékoztatott az Emmi. Kiemelték: minden iskola és fenntartó kiértesítése rendben megtörtént. A koronavírusjárvány megfékezésére hozott intézkedésekkel összhangban, segítve az otthon tanuló diákok munkáját, a közmédia számos oktatási tartalmát – amíg a helyzet indokolja – az M5 kulturális csatorna napi műsorában sugározza – közölte az MTVA.

Eközben további vidéki önkormányzatok (például Debrecen, Dunaújváros, Győr, Miskolc, illetve Szeged) döntöttek a bölcsődék és óvodák bezárásáról, a legtöbb nagyvárosban már hétfőtől érvényes az intézkedés.

Főváros

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap azt kezdeményezte, hogy a kormány tegye lehetővé a települési polgármestereknek, Budapesten pedig a főpolgármesternek a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését. Az Országos Kereskedelmi Szövetség nem támogatja Karácsony Gergely javaslatát, mert szerintük a kereskedelem szabályozásában országos szinten egységes irányításra van szükség. Az Origo cikke szerint Jámbor András, a fővárosi Városháza dolgozója a Facebookon azt írta, hogy indokolatlan, hogy a koronavírus miatt „tartalom nélkül összefogjunk”, mivel ez egy politikai kérdés.

Budapest Főváros Kormányhivatala a koronavírussal összefüggésben azt kéri az emberektől, hogy személyesen csak szükség esetén és csak időpontfoglalással menjenek kormányablakba, de inkább interneten intézzék az ügyeket.

Az Index arról írt a budapesti repülőtér kapcsán, hogy az egyik olvasójuk arról számolt be, hogy szombat este érkezett vissza a súlyosan fertőzött Madridból, azonban a repülőről leszállva semmilyen rendkívüli intézkedést nem tapasztalt. A lap megkereste az ügyben a Budapest Airportot, és a válasz alapján úgy értékelt: addig nem ellenőrzik a spanyol utasokat, amíg a hatóság úgy nem dönt.

Gazdaság, közigazgatás

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné szerint a nagyjából 35 ezer kormányzati és 17 ezer önkormányzati tisztviselő jogállási törvényeiben egyetlen szó sem szerepel a mostanihoz hasonló vészhelyzetben alkalmazandó eljárásokról, ezért levélben fordul a terület feladatait összefogó kormányzati akciócsoport vezetőjéhez, Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez azzal a kéréssel, hogy rendeletben vagy határozatban szabályozza a kabinet, hogy milyen feltételek mellett kell, vagy lehet otthon maradniuk, vagy milyen fizetést kapnak, amennyiben nem tudnak bejárni a munkahelyükre – tudatja a Népszava. A szervezet elnöke korábban Orbán Viktor miniszterelnököt kereste meg a levelével, ám választ nem kapott.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) azt javasolja: az is kapjon bért, aki az iskolabezárások miatt nem tud bemenni a munkahelyére, a kieső időt pedig később dolgozza majd le. Karsai Zoltán, a KASZ elnöke a Népszavának elmondta: azt is kérik a munkáltatóktól, hogy átmenetileg tekintsenek el a szabadságok 15 nappal korábban történő bejelentésétől.

Külföld

Az uniós tagállamok kormányainak küldött videóüzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az EU valamennyi tagállamát, hogy fordítson még több figyelmet az egészség védelmére és az egységes piac működésének fenntartására a koronavírus által okozott válság pillanataiban – közölte a bizottság vasárnap. A koronavírus-fertőzés körüli helyzet kezelésére kell átirányítani az EU kohéziós eszközeinek egy részét – mondta vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, hozzátéve, ebben az ügyben egyeztetett Ursula von der Leyennel. Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány március 16-tól március 24-ig, jelentősen korlátozzák az emberek szabad mozgását. Szükségállapotot rendelt el hétfőtől a kórházakban a koronavírus terjedése miatt a szlovák kormány, amely döntést hozott arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják. Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában is, vasárnap estétől csak a szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba. Újabb korlátozásokat jelentett be az osztrák szövetségi kormány a koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében vasárnap éjjel, ezek értelmében hétfőtől betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, és keddtől az éttermeknek is be kell zárniuk. Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától, és a német-dán határt is lezárják.

A horvát, a szlovén és az ukrán vasúttársaság nem indít és nem is fogad vonatokat Magyarországról. Korlátozásokat vezet be hétfő estétől a magyar-ukrán közúti határátkelőhelyeken az ukrán határőrség.

MTI, LOKAL.HU, MANDINER.HU, 24.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, 444.HU, INDEX.HU, NEPSZAVA.HU, NAPI.HU, HVG.HU, ORIGO.HU, MTI, NÉPSZAVA