Örvendetes, ha gazdája lesz és felelőse a Magyarországi hulladék kezelésnek / Itt a Mol bejelentése: pályáznak a magyarországi hulladék-kezelési koncesszióra

Fotó MTI, Czimbal Gyula

A Mol benyújtotta kötelező érvényű ajánlatát a magyarországi települési szilárdhulladék-kezelési szolgáltatások hosszú távú koncessziós pályázatra – tette közzé a vállalat. A nyertes vállalat feladata lesz többek közt a hazai háztartások és gazdálkodó szervezetek évi közel 5 millió tonna hulladékának begyűjtése, és az uniós célok eléréséhez szükséges előkezelési és kezelési műveletek megszervezése.

A Telex tegnapi cikkében már arról írt, hogy a Nemzeti Koncessziós Iroda hamarosan megkötheti a Mollal a 35 éves koncesszióra szóló szerződést. Palkovics László a lapnak elmondta, hogy a napokban zárul az ajánlattételi szakasz és a Nemzeti Koncessziós Iroda hamarosan aláírhatja a koncessziós szerződést, a mai bejelentés alapján pedig egy pályázó már biztos van, mégpedig a Mol.

A lépés összhangban áll a vállalat Mol-csoport Shape Tomorrow 2030+ stratégiájával, amelynek egyik célja, hogy a vállalatcsoport a körforgásos gazdaság vezető szereplőjévé váljon a régióban, tevékenysége pedig karbonsemleges legyen 2050-re – áll a közleményben.

A Mol-csoport ennek érdekében a következő öt évben pedig mintegy 1 milliárd dollár értékben fektet be olyan, a körforgásos gazdaságot támogató projektekbe, mint például a hazai hulladékgazdálkodás koncessziós működtetése.

A hulladékgazdálkodási koncesszió 2023. július 1-től érvényes, 35 évre szól, és évente mintegy 4,5-5 millió tonna hulladék begyűjtését és kezelését irányozza elő.

Sokéves tapasztalatunk van az újrahasznosításban: elég csak a 100-120 ezer tonna saját hulladék kezelésére, a használt gumiabroncsokból készülő gumibitumenre, vagy a használt sütőolaj és a műanyag újrahasznosításra gondolni. Ezt a tudást szeretnénk most kiterjeszteni a koncesszión belüli teljes hulladékgazdálkodásra

– mondta Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese.

Forrás: portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220603/itt-a-mol-bejelentese-palyaznak-a-magyarorszagi-hulladek-kezelesi-koncessziora-548695