Örülhet a baromfi és a malac: ötmilliárdos takarmányüzemet építenek Pápán

Fotó: magro.hu

Új takarmányüzemet épít Pápán a Cargill Takarmány Zrt. Az új gyárban főként sertés- és baromfitakarmányokat állítanak majd elő. Egy havi 10 ezer tonnás kapacitású új takarmánygyárat építenek, ezzel a cég nagyot lép a hatékony takarmánytermelés bővítése felé.

Makai Szabolcs, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi, 1970-ben épült gyár mögé egy havi 10 ezer tonnás kapacitású új takarmánygyárat építenek, több, mint 5 milliárd forint értékben. Az új gyárban elsősorban sertés- és baromfitakarmányt állítanak majd elő, amit a magyar húsfogyasztás és az állattartási kedv növekedése is indokol. A régióban a baromfilétszám folyamatosan növekszik, és ezt a tendenciát várják a sertésállományban is – mondta. Az eseményről az Agrárminisztérium adott hírt.

Az amerikai tulajdonú Cargill cégcsoport 1995-ben lépett a magyar piacra a gabona- és olajosmag-kereskedelemmel, illetve a takarmánygyártással. Magyarországon Karcagon három, Kaposváron és Pápán pedig egy-egy üzemet működtetnek. A karcagi székhelyű Cargill Takarmány Zrt. árbevétele az elektronikusan közzétett beszámolója szerint, a 2016 júniusától 2017 május végéig tartó üzleti évben 23,8 milliárd forint felett alakult, az egy évvel korábbi 25,7 milliárd forint után. Eredménye meghaladta 410 millió forintot, az előző évi 244,9 millió forintot jóval meghaladva. A társaság 267 dolgozót foglalkoztat.

Nagyot lép a hatékony takarmánytermelés bővítése felé a Cargill

Az amerikai kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója, Lippai-Nagy Írisz arról beszélt, hogy Magyarország hosszú távú versenyképessége attól függ, rendelkezésre áll-e a huszonegyedik század kihívásaira választ adó versenyképes munkaerő. Iilletve attól, hogyan tudja fokozni a termelés hatékonyságát. Az épülő beruházással a Cargill jelentős lépést tesz a hatékony takarmánytermelés bővítésében – mondta.

A pápai takarmánykeverőnek nem volt nagy kapacitása, amikor felvásároltuk. Jelenleg is úgy üzemel, hogy meg kell válogatnunk a vevőket, hiszen nem tudunk mindenkit kiszolgálni. Ebből adódóan két lehetőségünk volt, mint ilyenkor minden cégnek, amelyik növekedni akar. Vagy felvásárolunk valakit, vagy pedig jelentős beruházást hajtunk végre a termelési kapacitásunk bővítése érdekében. Mi ez utóbbit választottuk, hisz a pápai keverő már adott volt, ahol ráadásul hozzáértő szakemberek dolgoznak évek óta. Ezért az a döntés született, hogy felállítunk egy teljesen új takarmánykeverő tornyot a meglévő pápai telephelyen, ahol elsősorban a sertésre és a baromfira fókuszál majd a cég – mondta Makai Szabolcs még korábban a Portfolio.hu oldalnak.

(magro.hu)

Papp Tamás a KPE Veszprém megyei Elnöke, a NAK országos küldötte, a Nemzeti Értéktár Bizottság tagja szerint fontos a magyar alapanyagokból itthon készülő jó minőségű takarmány korszerű és termelékeny előállítása. Ez a beruházás is egy lépés a magasabb minőségű élelmiszerek előállítására. (kpe.hu)