Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték Zalaegerszegen

Fotó: zalaiteritek.com

Tízéves múltra tekint vissza a vadpörkölt és borfesztivál, amely a zalai megyeszékhely gasztronómiai arculatát hivatott fémjelezni. Idén szeptember 7-8-9-én rendezik meg a nagyszabású szakmai és szórakoztató programokban gazdag eseménysort, amely a zalai erdő és a vadászat ünnepe is egyben.

Természetesen nemcsak étekkínálatról van szó, hanem mindenről, ami erdő, elvégre Zala területének több mint egyharmadát erdő borítja. A fesztivál a következő években felkészül arra, hogy a 2021-ben Magyarországon rendezendő vadászati világkiállítás egyik fő attrakciója lehessen, a Keszthelyi Vadászati Múzeummal és a Sohollári Vadászati Évadnyitóval együtt képviselve Zalát. A program mindent igyekszik bemutatni, amit a zalai erdő adhat akár vadban, akár fában, akár növényben, akár élményben. A gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit védnökségével, és dr. Kun Edit háziasszonyi részvételével megvalósuló fesztivál szeptember 7-én, pénteken a Széchenyi térre állított nagyszínpadon délután fél ötkor nyitja kapuit. Előtte a városi díszterem ad otthont a vadászati szakmai konferenciának. Pénteken délután négytől a Kossuth utca lesz a hagyományos felvonulás helyszíne, ekkor láthatjuk a bor- és mézlovagrendeket, a vadászkamara képviselőit, kürt-együtteseket, hagyományőrző honvédeket. A szombati vadpörkölt-főző versenyre 100 csapat jelentkezett. A szlovéniai Lendvával, ez alkalommal írják alá az együttműködési szerződést. Itt lesznek a soproni egyetem képviselői. A történelmi miliőről a honvéd hagyományőrzők gondoskodnak az 1848-as események felidézésével. A díszpolgárok idén is megválasztják a fesztivál borát, valamint trófeakiállítást is rendeznek. (Forrás: Arany-Horváth Zsuzsa/http://www.zalaiteritek.com/zaol.hu)

Szakáll Tibor iskolaigazgató, a Kisgazda Polgári Egyesület Zala Megyei Szervezetének elnökségi tagja: a vidéki kistelepülések gasztronómiai értékeinek a bemutatása nagyon fontos dolog. Zala megye közismerten aprófalvas vidék, ahol a családok legfontosabb jövedelemforrása a termőföld.  A Zalakomári Általános Iskola évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel a ház körüli mezőgazdasági munkákat. Ahhoz, hogy a felnövekvő generációk hasznosítani tudják a termőföld-vagyont, elengedhetetlen lenne a mezőgazdasági alapismeretek oktatása 10 esztendős életkor fölött. Ez Zalakomárban már napi gyakorlat, de „egy fecske nem csinál nyarat”. Erre országosan is nagy szükség lenne. (KPE)