Országos tisztifőorvos: Külön egységeket alakítanak ki az akut légúti betegeknek az alapellátásban

Fotó: napidoktor.hu

A háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek – jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette, hogy a minden más panasszal a háziorvoshoz fordulók részére pedig egy másik egységet hoznak létre, így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől. Közölte: az új típusú ellátási formát a tervek szerint egy héten belül bevezetik.

A Hungexpo G pavilonját egészségügyi ellátóhellyé alakítják – jelent meg az egeszsegkalauz.hu oldalon. A Hungexpo öt nappal ezelőtt ajánlotta fel a segítségét az operatív törzsnek, hogy szükség esetén a törzs rendelkezésére bocsátják az egyik 9000 nm-es, kiállítócsarnokukat. A Hungexpo felajánlását az operatív törzs köszönettel fogadta, megkezdte a terület felmérését és előkészítését, ahol már előre kialakították a helyiségeket, felállították a tábori ágyakat.

A 444.hu birtokába került körlevél utasításai szerint az Országos Onkológiai Intézetben alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg. Sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve COVID fertőzésre gyanús, az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viselhetnek maszkot, amikor mellkasi tünetes beteget látnak el. Az intézet műtőiben is szigorú maszkgazdálkodás folyik.

MTI, EGESZSEGKALAUZ.HU