Országgyűlési határozat az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében

Fotó: jogaink.hu

Az Országgyűlés határozatot fogadott el a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatosan.

Ennek előzménye, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közösen európai polgári kezdeményezést indított Minority SafePack elnevezéssel az őshonos nemzetiségi kisebbségek védelmében.

Ehhez tudni kell, hogy az Európai Unió ötszázmillió polgárának kb tíz százaléka valamely őshonos nemzeti kisebbség tagja, de jogaik nem kellően védettek.

A vírus okozta nehéz időben is sikerült az unió területéről kb 1,1 millió támogató szavazatot összegyűjteni,és 11 tagállamban elérték a szükséges küszöbértéket, tehát a kezdeményezés sikerrel járt.

Az Európai Parlament plenáris ülésén megvitatta a kezdeményezést, azt támogatásáról biztosította, és jogalkotásra szólította fel az Európai Bizottságot. Ennek tükrében megdöbbentő volt, hogy a Bizottság a kezdeményezést teljes egészében elutasította!

Most lett volna módja a Bizottságnak arra, hogy tanúbizonyságot tegyen az európai őshonos kisebbségek iránti elkötelezettségéről, kultúrájuk támogatásáról és védelméről. / Az eljárás bíróság előtt folytatódik majd, ahol évek múltán várható csak döntés. /

Határozatával az Országgyűlés kiállt a külhoni magyar közösségek és az unió többi őshonos nemzeti kisebbsége mellett. Ez annál is inkább indokolt, mivel a Bizottság kettős mércét alkalmaz hosszabb idő óta és nem az őshonos, hanem a bevándorolt kisebbségek érdekeit veszi figyelembe.

A Polgári Kisgazdák indokoltnak és igazságosnak tartják az Országgyűlés határozatát, hiszen a külhoni magyarok és minden európai őshonos kisebbség ügye fontos számunkra!

 

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő