Oroszország visszatért az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe

Fotó atlasz.hu

Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanácsban Oroszország szavazati jogának visszaállítása miatt

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) keddre virradóra határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország visszakapja öt éve megvont szavazati jogát a testületben. A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118 szavazattal fogadták el 62 ellenében, tíz képviselő tartózkodása mellett a közgyűlésben.

Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, tiltakozásképpen az ellen, hogy Oroszország visszakapta öt éve megvont szavazati jogát a szervezetben – jelentette be az ukrán delegáció vezetője kedden Strasbourgban. „Az ukrán küldöttség úgy döntött, az orosz küldöttség jogainak felfüggesztésével kapcsolatos kérdéseken kívül beszünteti munkáját a parlamenti közgyűlésben” – írta Volodimir Arjev a Facebookon. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök a Twitteren az orosz küldöttség visszatérését a közgyűlésbe az „agresszor bosszújának és a nemzetközi jog semmibevételének” nevezte. A józan ész kerekedett felül azzal, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) határozatot fogadott el az orosz küldöttség szavazati jogának visszaállításáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában újságíróknak. Peszkov szerint a Kreml „nagyon pozitívan” értékeli a szavazati jog visszaadását Oroszországnak, valamint azt, hogy az orosz küldöttség ismét részt vesz a PACE tevékenységében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki részt vett kedden a tanács ülésén, az MTI-nek Brüszszelből telefonon nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország távol maradt a hétfői szavazástól, mert problémásnak találja, hogy Ukrajna helyzete továbbra is rendezetlen, valamint nem egyértelmű, hogy mely jogokat adnák vissza Oroszországnak és mely szankciókat tartanák fenn. Magyarország ugyanakkor üdvözli Oroszország visszatérését az

Európa Tanácson belül zajló párbeszédhez, hiszen páneurópai szervezetről van szó – emelte ki Németh Zsolt. MTI