Oroszország óva inti az USA-t a fehérorosz beavatkozástól

Fotó MTI, EPA, Jauhen Jercsak

Oroszország óva intette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy szankciókkal sújtsa Fehéroroszországot és beavatkozzon szövetségese belügyeibe – közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A közleményt Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai tárgyalását követően adták ki. „A jelenlegi fehérorosz helyzetről zajló megbeszélés során az orosz fél hangsúlyozta, hogy nem szabad szankciós, vagy politikai nyomásgyakorlással próbálkozni Minszk ellen” – áll a tárca közleményében.

Társadalmi szervezetek nem vizsgálhatják felül az elnökválasztás eredményét, az ezzel a céllal megalakult ellenzéki Koordinációs Tanács nem felel meg a köztársaság alapokmányának – jelentette ki kedden a fehérorosz alkotmánybíróság elnöke. Pjotr Miklasevics felhívta minden állampolgár és társadalmi szervezet figyelmét arra, hogy tartsák tiszteletben az alaptörvény előírásait.

Helga Schmid, az unió külügyi szolgálatának főtitkára közölte: az EU nemsokára befejezi a tüntetések elnyomásáért felelősök elleni szankciók előkészítését, amelyek a fehérorosz népre semmiképpen nem lesznek negatív hatással.

„Békés forradalom” zajlik Fehéroroszországban, az ellenzék kész tárgyalni, azonban a küzdelmet nem adja fel – hangsúlyozta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető az Európai Parlament külügyi bizottságának keddi rendkívüli ülésén Litvániából, videokapcsolaton keresztül. „A megmozdulás sem nem oroszellenes, sem nem oroszbarát. Az Európai Unióval kapcsolatban is semleges álláspontot képvisel, és geopolitikai manőverről sincs szó” – szögezte le.

MTI