Oroszország ismételten használja a gázfegyvert/ Gázszállítás: vis maiort jelentett a Gazprom

Forrás Alexander Demianchuk, TASS via Getty Images

Egy június 14-i levél tanúskodik arról, hogy az orosz cég rajta kívülálló, általa nem befolyásolható ok miatt nem szállít gázt. A Németországba történő szállításról lehet szó.

Vis maiort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének – közölte a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva.

A június 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy

szállítási kötelezettségeit a rajta kívül álló “rendkívüli” körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

A szállítási szerződésekben rögzített vis major intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis maior egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta a hírügynökségi értesülést.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2022/07/18/gazszallitas-vis-majort-jelentett-a-gazprom