Oroszország Európa második legnagyobb kőolaj beszállítója lett

veKőolaj-finomító. - A kép illusztráció. - A kép forrása: foldrajzmagazin.hu

Az EU idén január és szeptember között 7,9 millió tonna finomított kőolajterméket importált Indiából. A finomított kőolajtermékek idei mennyisége a 2022-es hatodik helyről az első helyre tette Indiát 2023-ban, a termékek három legnagyobb importőre Franciaország, Hollandia és Olaszország.

Az Eurostat hivatalos statisztikáira hivatkozó orosz médiajelentések szerint India 2023-ra az Európai Unió második legnagyobb finomított kőolajtermék-szállítójává válik, az első helyen Szaúd-Arábia áll – írja az oilprice.com. A RIA Novostyi számításai szerint az EU idén január és szeptember között 7,9 millió tonna finomított kőolajterméket importált Indiából, ami több mint kétszerese az előző évinek, és háromszorosa a 2021-es mennyiségnek.

A jelentés szerint az idei finomított kőolajtermék-mennyiség a 2022-es hatodik helyről az első helyre katapultálta Indiát 2023-ban, a három legnagyobb importőr Franciaország, Hollandia és Olaszország, őket pedig Horvátország, Lettország, Románia és Németország követi. 

India, Kína után Ázsia második legnagyobb kőolaj-finomítója, az általa finomított nyersolaj mintegy 40 százalékát Oroszországból importálja, és a mennyiségek exponenciálisan megnövekedtek, mivel a nyugati szankciók következtében az orosz nyersolajra kedvezmény jár a nyugati szankciók miatt.

Az orosz nyersolaj más módon is bejut az európai piacokra. A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) adatai szerint a bolgár Black Sea Neftochim Burgas finomítója az idei év első 10 hónapjában több mint 4,95 millió tonna orosz nyersolajat importált.

Bulgária felmentést kapott az EU 2022 végén bevezetett orosz olajembargó alól, hogy biztosítsa a megfelelő hazai ellátást. Az orosz olajat azonban finomítják és más európai piacokon értékesítik. A CREA szerint Bulgária India, Kína és Törökország után a negyedik legnagyobb importőre az orosz tengeri nyersolajnak.

Az Eurostat adatai szerint az Oroszországból származó „EU-n kívüli” import (az EU-n kívüli országokkal folytatott ügyletek) kétharmadát a földgáz, kőolaj, nikkel, irán, acél és műtrágya teszi ki. A hivatalos statisztikai hivatal megjegyzi továbbá, hogy 2021 harmadik negyedéve és 2023 harmadik negyedéve között Oroszország részesedése az „EU-n kívüli” földgázimportban 27%-kal csökkent.

Az EU-n kívüli kőolajimportban 25%-kal csökkent Oroszország részesedése.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/oroszorszag-europa-masodik-legnagyobb-koolaj-beszallitoja-lett-6564d46d00fcd