Oroszország és Fehéroroszország is „békefenntartó” egységet küldött Kazahsztánba, Moszkva szerint kívülről szított kísérlet zajlik az ország integritásának aláásására

FORRÁS: MTI/AP/VLADIMIR TRETYAKOV

Oroszország és Fehéroroszország is békefenntartó erőket küldött csütörtökön Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) döntése alapján. A moszkvai és a minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint légideszant-csapatokról van szó. Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy korlátozott idejű, a helyzet stabilizálásáig, illetve normalizálódásáig tartó bevetésről van szó.

Az orosz kontingens feladata a kazah kiemelt kormányzati és katonai létesítmények védelmének ellátása, valamint a kazah biztonsági erők támogatása lesz annak érdekében, hogy helyreálljon a törvényes rend. Az első orosz alakulatok már megérkeztek az országba. Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását – áll az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében. Közben a Habar-24 tévécsatorna csütörtökön a városi parancsnokságra hivatkozva azt közölte: a kazah rendvédelmi szervek 13 tagja meghalt, és 353 megsebesült Almatiban a tüntetőkkel lezajlott összecsapásokban. A rendőrség korábban azt is közölte, hogy az összecsapásokban a hatósági beavatkozás nyomán több tucat „rendbontó” is meghalt. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint tüzet nyitottak csütörtökön katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén. A katonák ezt megelőzően hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak.

Itthon a DK arra szólította föl a magyar kormányt, hogy határolódjon el a kazahsztáni orosz katonai beavatkozástól. „Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy milyen beláthatatlan következményei vannak annak, amikor orosz segítséggel próbálják leverni a zsigereiben szabadságra vágyó nép lázadását” – írták.

mti.hu