Oroszok a radartámadásról: Ukrajna a gazdái piszkos munkáját végzi el az atomháború előtt

150-megaton thermonuclear explosion, Bikini Atoll, 1 March 1954.The unexpected spread of fallout from the test led to awareness of, and research into, radioactive pollution. Courtesy UNO. (Photo by Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images)

Úgy tűnik, nem viccelnek az orosz szakértők.

Az mk.ru arról ír, hogy  Ukrajna és nyugati patnerei újabb „vörös vonalat” léptek át azzal, hogy Ukrajna egy nagy hatótávolságú drónnal május 26-án, vasárnap csapást mért a Voronyezs M radarra, orenburgi területen. 

A radar a rakétatámadás korai figyelmeztető rendszerének a része,  írják.

A NATO-országok az ukránok kezén keresztül „megvakítják” Oroszországot egy esetleges globális csapás esetére, mondja Andrej Klincevics, a Katonai és Politikai Konfliktusok Kutatóközpontjának vezetője.

Az orosz szakértők szerint 

Ukrajna „a gazdái – az Egyesült Államok és a NATO – piszkos munkáját végzi el”.

 A lap úgy látja, hogy Ukrajna partnerei egyre emelik a tétet, ami nagyon riasztó folyamatok kezdete lehet és „halálosan veszélyesnek” bizonyulhat.

 „Ha nem vetünk véget az ilyen próbálkozásoknak, az Oroszország egyetlen stratégiai biztonsági elemének megsemmisítését jelenti, a nukleáris pajzsét”

– mondja Jurij Barancsik politológus.

Barancsik úgy véli, az Egyesült Államokban nem található hasonló infrastruktúra, Ukrajnában pedig „nincs összemérhető fontosságú létesítmény”.

„Olyan helyzet alakult ki, amely rendkívül 

előnyös Washingtonnak, hiszen túlzás nélkül valaki más kezével próbál döntő előnyt szerezni Oroszországgal szemben egy valószínűsíthető atomháborúban” 

– hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2024/05/oroszok-a-radartamadasrol-ukrajna-a-gazdai-piszkos-munkajat-vegzi-el-az-atomhaboru-elott